Romania se va confrunta, cat de curand, cu o puternica lipsa a fortei de munca, fapt ce necesita adoptarea unor masuri ferme in domeniul educatiei, al incurajarii sectorului neguvernamental si al sustinerii parteneriatului public-privat.
"Autor
Romania se va confrunta, cat de curand, cu o puternica lipsa a fortei de munca, fapt ce necesita adoptarea unor masuri ferme in domeniul educatiei, al incurajarii sectorului neguvernamental si al sustinerii parteneriatului public-privat.
"Autoritatile romane trebuie sa adopte masuri ferme pentru ca piata nationala a muncii sa poata face fata schimbarilor rapide generate de aderarea la Uniunea Europeana", apreciaza specialistii reuniti ieri in cadrul seminarului "Construirea parteneriatului pentru dezvoltare sociala, economica si de ocupare" organizat de Ministerul Muncii in parteneriat cu Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD). "Vrem sa antrenam actorii locali in dezvoltarea modului in care aflam necesitatile reale si gasim masurile cele mai potrivite pentru fiecare regiune in parte (...) cat mai apropiate de persoanele care au nevoie de acest lucru: in primul rand persoanele care sunt neocupate, somerii, persoanele care sunt neocupate, dar nu sunt in evidenta noastra si au nevoie de un loc de munca", a declarat, in deschiderea seminarului, ministrul Muncii, Gheorghe Barbu.
Reprezentantul Societatii Academice Romane (SAR), Sorin Ionita a explicat ca societatea romaneasca se confrunta in ultimii ani cu un declin demografic puternic, dublat de emigrarea masiva a fortei de munca, situatie in care se inregistreaza, totusi, crestere economica. "Suntem in fata unui paradox. In ciuda ratei foarte scazute a somajului, in unele zone chiar sub 2%, se inregistreaza o rata scazuta de ocupare, cu zece suta mai mica decat media europeana", a mai adaugat Ionita apreciind ca una dintre cauze ar fi politicile sociale "generoase" (pensionari, ordonante etc.) derulate din 1990. De asemenea, Ionita a atras atentia asupra faptului ca sistemul educational romanesc nu este suficient de "flexibil" pentru a pregati specialisti in meseriile noi care vor intra pe piata odata cu aderarea la UE, atat in ceea ce-i priveste pe elevi, cat si nivelul de pregatire al profesorilor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.