Propunerea privind amanarea reducerii tarifelor de interconectare la Orange si Vodafone este justificata, dar ar trebui insotita de masuri compensatorii pentru operatorii afectati, a declarat presedintele comisiei IT&C din Camera Deputatilor, Var
Propunerea privind amanarea reducerii tarifelor de interconectare la Orange si Vodafone este justificata, dar ar trebui insotita de masuri compensatorii pentru operatorii afectati, a declarat presedintele comisiei IT&C din Camera Deputatilor, Varujan Pambuccian (foto), transmite Mediafax. "Astazi (n.r.-ieri) la comisie a avut loc o intalnire cu reprezentantii ANRC si RomTelecom. Cei din urma si-au exprimat protestul cu privire la proiectul de decizie referitor la amanarea punerii in practica a celei de-a doua etape de reducere a tarifelor de interconectare a retelelor altor operatori la Orange si Vodafone. S-a convenit sa programam o noua intalnire la care vor participa toti operatorii implicati", a spus Pambuccian.
Deputatul a afirmat ca actualul cadru de reglementare in domeniul telecomunicatiilor nu mai reflecta situatia reala si, in consecinta, Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) trebuie sa adapteze legislatia la noile realitati din domeniu si sa regandeasca cele mai relevante concepte ale pietei, cum ar fi cele referitoare la operatori dominanti, piete relevante sau acces la serviciile de comunicatii. "Cred ca, dupa ce piata telecomunicatiilor, in special segmentul de telefonie fixa, a fost bine acoperita de reglementari, incepand cu acest an ar fi trebuit sa aiba loc o serie de derogari. Cred ca a sosit timpul ca piata sa fie lasata sa functioneze liber o perioada de timp, iar cererea si oferta sa stabileasca regulile jocului", a spus Pambuccian.
Reamintim, ANRC a anuntat, la 10 iulie, un plan privind reducerea tarifelor de interconectare pentru Orange Romania si Vodafone Romania, in perioada septembrie 2006-ianuarie 2009, cu cate 11,3%, in patru etape, pana la 0,0503 euro/minut. Prima diminuare a tarifelor, la 0,0721 euro/minut, a avut loc la 1 septembrie si, conform deciziei ANRC, ar fi fost urmata de alte reduceri, la 1 ianuarie 2007, 1 ianuarie 2008 si 1 ianuarie 2009. Autoritatea de reglementare a publicat, in a doua parte a lunii octombrie, un proiect de decizie pentru amanarea punerii in aplicare a celei de a doua etape de reducere a tarifelor de interconectare. Tariful de interconectare reprezinta suma platita de o companie pentru ca proprii abonati sa apeleze clientii altor operatori, respectiv Vodafone si Orange.
Proiectul ANRC a fost contestat vehement de RomTelecom, Telemobil, Cosmote Romania si operatorii de cablu TV UPC Romania si RDS&RCS. In replica, principalul operator local de telefonie mobila, Orange, sustine ca "demersurile concertate ale celor trei operatori (RomTelecom, Telemobil si Cosmote - n.r.) nu vizeaza in nici un caz utilizatorul final, ci urmaresc interese financiare concrete, pe termen scurt si mediu".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.