Neglijenta autoritatilor ii obliga pe investitori sa scoata mai putin profit din afacerile la strada, iar pe soferi sa cheltuiasca mai mult la autoservice. Pasagerii invata obiceiurile specifice unui ambuteiaj: unghii roase, injuraturi porcoase si intarziere in trafic.

Cum ai iesit din Bucuresti pe Soseaua Giurgiului, in comuna Jilava, stau parcate opt limuzine americane. Lungi de peste 10 metri, cu perne de aer, cruci cardanice si puternice motoare V8, masinile reprezinta investitia unui texan in Romania. ""Nici pe camp in America nu avem asa gropi ca la Bucuresti"", spune soferul celei mai lungi dintre limuzine. Pentru a onora o comanda in centrul orasului, limuzina trebuie sa plece cu doua ore mai devreme, din cauza traficului si a lucrarilor care ocupa carosabilul. ""Sper ca dupa intrarea in Uniunea Europeana sa ii traga cineva la raspundere pe primarii si drumarii care isi bat joc de noi"", spune soferul, care isi plange piesele auto uzate prea devreme: doua perne de aer in valoare de 800 de dolari si setul de bucse - 200 de dolari. Acum un an, patronul texan si-a amplasat flota de Lincolnuri la marginea Capitalei, insa i-a ajuns calvarul si cauta o alta parcare mai la centru.

START BUN. Joia trecuta am incercat si noi traficul de iesire spre sud. Sa aflam daca omul de afaceri american si angajatii lui ponegresc degeaba administratia drumurilor. Am pornit de la km 0, la ora 9:11. Aglomeratia din buricul targului se invartea in jurul rondului de panselute din Piata Universitatii si coloanele auto intrau pe sub Pasajul Unirii. La si un sfert am iesit din gang si am oprit la semafor, la Budapesta, alaturi de un Lamborghini galben. Mai lipseau limuzinele texanului si am fi avut o priveliste de 1 milion de dolari in intersectia inclusa in programul de reabilitare a drumurilor Capitalei; program in valoare de 480 de milioane de euro, desfasurat pana in 2008.

Citeste si:

CAPCANA. Treptat s-a facut simtita napasta care bantuie portile de iesire din Bucuresti. In ambuteiaj, soferii incepeau sa isi roada unghiile, faceau ""bube de nervi"", unii scapau de blocajul coloanei virand stanga de pe banda din mijloc. La 9:30, intr-o cadenta lenta ne-am indreptat spre semafor, unde am asteptat ""pana iti vine acru in gura"", dupa vorbele soferului de serviciu. Am oprit in dreptul statiei de tramvai si priveam refugiul ca un bastion. Din cauza lucrarilor la asfalt, inaltimea statiei a crescut memorabil, incat batranele cadeau din tramvai direct pe capota masinii.

INFERN. Slalomul bezmetic, ""solutie"" pentru a penetra ingramadeala