ZIUA: Domnule director general, sindicatele din Invatamant il acuza pe ministrul Educatiei ca nu a pledat pentru salarizarea acestui segment profesional. Cum comentati aceste afirmatii?
Mircea Muresan, director general MEdC (foto): Imi este foa
ZIUA: Domnule director general, sindicatele din Invatamant il acuza pe ministrul Educatiei ca nu a pledat pentru salarizarea acestui segment profesional. Cum comentati aceste afirmatii?
Mircea Muresan, director general MEdC (foto): Imi este foarte greu sa comentez aceasta afirmatie, tocmai cunoscand care au fost demersurile d-lui ministru. Se implineste aproape un an de cand a fost numit ministrul. A fost un an in care, efectiv, fata scolii romanesti a inceput sa se schimbe: s-au facut, in sfarsit, niste modificari bugetare substantiale, Educatia a primit bani, si nu putini, pentru refacerea infrastructurii. Aceasta refacere va continua si la anul, chiar de la 1 ianuarie pentru ca, iata, tot pentru prima data, bugetul Educatiei prognozat pentru 2007 este de 5,2%. Este, de departe, cel mai mare buget, daca ne gandim ca in toti acesti ani bugetul Educatiei s-a invartit in jurul procentului de 3,7 - 3,6 - 3,8%. In sfarsit, Educatia va avea pentru 2007 un buget consistent, care sa permita atat continuarea investitiilor incepute in acest an - finalizarea lor, dar si inceperea unor noi proiecte, chiar din 1 ianuarie, avand toata suma de bani la dispozitie.
Despre salarizarea personalului didactic - cu totii suntem cadre didactice in minister, sa stiti -, au avut loc mai multe negocieri, purtate de catre comisia interministeriala si liderii federatiilor sindicale. In comisia interministeriala, in afara de ministrul Hardau au mai participat ministrul Muncii si ministrul Finantelor. Aceste negocieri au ajuns, la un moment dat, la un procent de crestere de 16%. Cunosc faptul ca ministrul Educatiei a intervenit personal pe langa cabinetul din care face parte, si a obtinut aceasta crestere de 18,7% - daca ne gandim sa raportam luna decembrie 2007 la luna decembrie 2006.
Trebuie sa fim cu totii foarte reali in afirmatii, trebuie sa stim ca Ministerul Educatiei isi prognozeaza un buget, insa ministerul face parte din Guvern, Guvernul este acela care inainteaza proiectul de buget Parlamentului, iar ce se intampla in Parlament - apropo de discutiile din aceste zile -, adica acolo deputatii, senatorii isi spun punctele de vedere, si tot ei accepta sau nu anumite amendamente, le voteaza sau nu. In nici un caz ministrul Educatiei nu are vreo vina pentru ceea ce s-a intamplat in Comisia de buget-finante. Nu dansul a votat acolo.
Sindicalistii mai acuza ca, potrivit prevederilor din Legea Invatamantului, conform carora alocatiile bugetare pentru profesori trebuie sa se ridice la nivelul de minim 6 procente din PIB, Educatiei ii este alocat numai 5,2% pentru anul 2007.
Nu as dori sa fac afirmatii pe aceasta tema, inca de la inceputul interventiei mele am precizat foarte clar ca, in sfarsit, dupa ani si ani in care bugetul Educatiei a fost undeva la 3,6-3,7%, pentru anul 2007 este prognozat 5,2%. Este un buget substantial, care ne permite sa schimbam efectiv fata scolii romanesti.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.