Pachetul de legi privind siguranta nationala, adoptat in urma cu doua saptamani de Executiv, a ajuns la Departamentul Securitatii Nationale din cadrul Administratiei Prezidentiale, a anuntat ieri consilierul prezidential Adriana Saftoiu. Ea a preciza
Pachetul de legi privind siguranta nationala, adoptat in urma cu doua saptamani de Executiv, a ajuns la Departamentul Securitatii Nationale din cadrul Administratiei Prezidentiale, a anuntat ieri consilierul prezidential Adriana Saftoiu. Ea a precizat ca, in perioada urmatoare, Departamentul va face amendamente la aceste proiecte, dupa care pachetul trebuie supus, din nou, avizarii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAR), urmand sa se reintoarca la Guvern. Saftoiu a invocat articolul 10 din Hotararea de Guvern 50/2005, republicata, conform careia proiectele de acte normative pentru care, potrivit legii, este necesar avizul CSAT se supun spre adoptare Guvernului numai dupa obtinerea acestui aviz. De asemenea, articolul 22 al aceleiasi Hotarari mai prevede ca proiectele de acte normative carora li s-au adus modificari de fond ca urmare a discutarii si adoptarii lor in sedinta Guvernului vor fi supuse unei noi avizari a Consiliului Legislativ, a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii si a Consiliului Economic si Social, dupa caz. "In situatia in care, ca urmare a noii avizari de catre aceste autoritati, este necesara operarea unor modificari de fond ori avizul respectiv este negativ, proiectul de act normativ va fi repus in mod obligatoriu pe agenda de lucru a sedintei Guvernului", se mai arata la articolul 22.
Presedintele Traian Basescu a declarat deja ca legile sigurantei, in forma Guvernului, sunt "mai proaste" decat proiectele initiale, care erau criticabile si trebuiau corectate, si ca este dispus sa convoace o sedinta a CSAT pe aceasta tema. "Din cate stiu, sunt destul de proaste, vor trebui amendate consistent. Probabil vor mai ajunge o data in Guvern dupa ce vor trece prin CSAT, daca nu cumva, nu stiu procedura, nu pleaca la Parlament cu avizul CSAT. In orice caz ele trebuie aduse in standardele unei legislatii moderne. Si sunt absolut de acord, proiectele initiale erau criticabile, trebuiau corectate, trebuia lucrat pe ele. Dar e greu de acceptat sa ai legi mai proaste decat cele initiale", a spus presedintele. Pachetul de legi privind siguranta nationala cuprinde proiectele privind activitatea de informatii, contrainformatii si protectie, statutul profesional si de cariera al ofiterilor de informatii, organizarea si functionarea Serviciului Roman de Informatii si a Serviciului Roman de Informatii Externe, precum si proiectul Legii securitatii nationale a Romaniei. (A.H.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.