Georgia a respins, ieri, oferta Gazprom referitoare la pretul gazelor naturale ce urmeaza a fi perceput fostului satelit sovietic incepand de anul viitor, oficialii de la Tbilisi anuntand, marti, ca nu exclud posibilitatea unei eventuale agresiuni di
Georgia a respins, ieri, oferta Gazprom referitoare la pretul gazelor naturale ce urmeaza a fi perceput fostului satelit sovietic incepand de anul viitor, oficialii de la Tbilisi anuntand, marti, ca nu exclud posibilitatea unei eventuale agresiuni din partea Rusiei. Desi gigantul energetic rusesc a incercat sa "indulceasca" oferta, promitand o majorare treptata a tarifelor, in schimbul concesionarii retelei georgiene de distributie a gazului, oficialii de la Tbilisi au refuzat sa consimta la plata a 230 de dolari per mia de metri cubi livrata, in 2006, transmite Reuters. "Nu intentionam sa cedam in fata unui astfel de santaj", a declarat premierul Zurab Nogaideli. Oficialii de la Tbilisi nu vor accepta "niciodata" concesionarea infrastructurii energetice proprii catre Gazprom, a precizat, la randul sau, ministrul Energiei georgian, Nika Gilauri. Mai mult, unii oficiali de la Tbilisi au acuzat Moscova ca se foloseste de dependenta energetica a Georgiei fata de Rusia pentru a o sanctiona pentru orientarea sa prooccidentala. Anterior, ministrul de Externe georgian, Gela Bejuasvili, a declarat ca tara sa se teme de o eventuala agresiune din partea Rusiei. "Pericolul unei agresiuni exista", a afirmat Bejuasvili, acuzand Moscova de faptul ca joaca "un rol foarte negativ" in cazul regiunilor separatist georgiene Abhazia si Osetia de Sud. Dependenta in mare parte de importul de gaze naturale din Rusia, Georgia prospecteaza, in prezent, piata, in vederea identificarii unei surse alternative, noteaza Reuters, amintind ca tarifele impuse de Moscova fostului satelit sovietic se situeaza, la acest moment, in jurul valorii de 110 dolari per mia de metri cubi. Relatiile dintre Rusia si Georgia au devenit tensionate dupa preluarea puterii la Tbilisi de catre presedintele Mihail Saakasvili, agravandu-se recent, dupa ce Georgia a arestat pentru scurt timp patru ofiteri rusi, suspectati de spionaj. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.