Numirea procurorului Remus Jurj in functia de sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT- structura centrala) a creat panica in multe servicii teritoriale. Aparitia unui nou sef in structura Parch
Numirea procurorului Remus Jurj in functia de sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT- structura centrala) a creat panica in multe servicii teritoriale. Aparitia unui nou sef in structura Parchetului General a generat controale administrative, efectuate la serviciile teritoriale si birourile judetene DIICOT, pentru a se constata ce a insemnat "operativitate" sub mandatele George Muscalu (demis de MJ si CSM) si Daniel Ticau (revocat din functie dupa ce l-a "scapat" pe Omar Hayssam). In urma unui astfel de control, la DIICOT Galati, de exemplu, au fost descoperite 97 de dosare cu solutionare tergiversata (intre unu si doi ani) si chiar cu rezolutii sau ordonante favorizante unor VIP-uri locale care au distrus importante unitati economice din industria si agricultura judetelor Galati, Braila si Vrancea. Si mai socant e faptul ca un numar de 44 de dosare tergiversate, cu uriase fraude economice si financiare, ce depasesc suma de 1000 de miliarde de lei, vizeaza activitatea infractionala desfasurata de o retea de firme patronate, direct sau indirect, de clanul fratilor Petrica si Marius Herescu. In data de 31 octombrie a.c., DIICOT-structura centrala a dispus ca un numar de 50 de dosare, ingropate de DIICOT Galati, sa fie monitorizate si transferate la Bucuresti pentru o corecta si rapida instrumentare.
Cecuri false
Grosul acestor dosare, acum monitorizate si instrumentate de DIICOT-structura centrala, il constituie cauzele cu megafraudele financiare, economice si imobiliare in care apar ca protagonisti fratii Herescu si firmele Galmopan, Galacta, Demopan, Glubetex. Printre societatile prejudiciate (jefuite, tepuite, inselate etc) de reteaua Herescu se afla si SC Hortigal SA, unde statul, prin ADS, detine 80% din actiuni. Cu plangeri si denunturi si la DNA Galati s-a ales clanul Herescu, in urma unei fraude de 300 de miliarde de lei, (dosar ingropat si la nivelul DNA-structura centrala).
Un alt dosar greu, tergiversat de DIICOT Galati (nr. 323/D/P/2005, ajuns si la DNA Galati cu nr.39/P/2006), este cel in care firma SC OWI Rominvest SRL din Galati, si-a tepuit un partener de afaceri, prin emiterea de instrumente de plata false, cu suma de 1,7 milioane USD. Asa s-a aflat, in mediul de afaceri local, ca SC OWI este, potrivit denunturilor de la DIICOT, DNA si ANAF si MAI, o veriga a unui lant de firme coordonate de numitul Mihai Selin cu mai multi administratori, acuzati de constituirea unui grup organizat pentru "falsificarea produselor petroliere, evaziune fiscala, inselaciune cu consecinte deosebit de grave". In probatoriul denunturilor se solicita investigarea unor fraude de peste 1000 de miliarde de lei, prin comercializarea motorinei contrafacute" (obtinuta in locatii mafiotice din "matrafox" rezidual de rafinarie, in cantitati de zeci de mii de tone). Astfel, DIICOT Galati are "pe constiinta" musamalizarea a zeci de dosare in care fraudele financiare insumeaza peste 2000 de miliarde de lei (daca ne raportam doar la prejudiciile reclamate in cauzele cu fratii Herescu si fugarul, spre Republica Moldova, Mihai Selin).
Pactizarea procurorilor
Tergiversarea dosarului "Selin-1,7 milioane USD-cecuri false" a cauzat ceva probleme profesionale si chiar penale procurorilor de la DIICOT Galati. Una din firmele jefuite a formulat plangere penala in care ii acuza de abuzuri pe "procurorul sef DIICOT Galati, Sandu Marian, si pe procurorul Carare Sorin de comiterea infractiunii abuz in serviciu, constand in aceea ca in timpul instrumentarii dosarului penal nr.39/D/2006, privind pe numitul Selin Mihai, cercetat pentru inselaciune, nu au dispus cu buna stiinta aplicarea sechestrului asigurator pe bunurile invinuitului si nu au dispus blocarea conturilor firmelor de care s-a folosit acesta pentru comiterea infractiunii". "Cei doi procurori au avut posibilitatea sa indisponibilizeze o parte din bani, care s-au miscat, fara nici o explicatie la alte firme controlate de Selin Mihai si Nicon Valentin (cap de retea in Tulcea - n.r.). Acesti procurori, cu buna stiinta, nu au dorit sa aiba un rol activ in solutionarea cauzei. (...) S-a tergiversat ridicarea documentelor financiar contabile de la firmele administrate de cei doi faptuitori, desi am solicitat oral si in scris acest lucru, nu s-a aplicat o masura preventiva justa invinuitului, dand posibilitatea acestuia sa ascunda acte necesare cauzei si sa se sustraga cercetarilor. Procurorii Sandu Marian si Carare Sorin au tinut nejustificat dosarul timp de cinci luni". Procurorul general Laura Kovesi si DNA au cuvantul.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.