In vreme ce democratii controleaza Camera Reprezentantilor, republicanii tin cu dintii de Senat.

Conform ultimelor rezultate anuntate, democratii au cistigat 230 dintre locurile din Camera Reprezentantilor, republicanii 197, la restul de 8 curse numaratorile nefiind inca finalizate. Daca este deja sigur ca democratii vor controla Camera, batalia pentru Senat nu este incheiata inca. Democratii au cistigat 47 dintre curse, iar republicanii 49. Doi candidati independenti, Joe Lieberman si Bernie Sanders, care au declarat ca vor sustine initiativele democratilor, vor ocupa si ei pozitii de senatori.

Suspans in Virginia

Mai sint asteptate numai rezultatele finale din Montana si Virginia. In Virginia, diferenta dintre cele doua partide este atit de mica incit este probabil ca va fi solicitata o renumarare a voturilor. In acest caz, rezultatele finale ar putea intirzia chiar pina in luna decembrie.

Prima femeie lider al Camerei Reprezentantilor

Nancy Pelosi va deveni nu numai primul lider democrat al Camerei Reprezentantilor din ultimii 12 ani, ci si prima femeie care ocupa acest post in toata istoria Statelor Unite. In virsta de 66 de ani, Pelosi este fiica unui congresman democrat de origine italiana si se numara printre cei mai instariti membri ai Congresului. Pelosi a fost principala promotoare a planului democratilor privitor la masurile ce vor fi luate in primele 100 de ore dupa preluarea controlului in Camera.

Primul musulman din Congresul american

Keith Ellison va ocupa unul dintre locurile de congresmeni din partea statului Minnesota. Ellison, care s-a convertit la islam in vremea studentiei, nu a pus accent pe identitatea sa religioasa in timpul campaniei electorale. In schimb, el a insistat pe retragerea imediata a trupelor din Irak si initierea unui plan de asigurari de sanatate universal finantat de stat.

Primul senator socialist din SUA

Bernie Sanders, socialist autodeclarat, a fost ales ca senator independent al statului Vermont. Pina in 2006, Sanders a fost unul dintre congresmenii din partea statului Vermont. El a explicat ca are de gind sa voteze alaturi de senatorii democrati si a precizat ca a fi socialist in prezent nu mai inseamna acelasi lucru ca acum 20 de ani: "Cind vorbeau de socialism, atunci oamenii se gindeau la Uniunea Sovietica sau Albania. Acum se gindesc la statele scandinave. Oamenii din Vermont inteleg ca eu vorbesc despre social-democratie".

Primul guvernator de culoare din Massachusetts

Democratul Deval Patrick este al doilea guvernator de culoare din istoria SUA si primul din statul Massachusetts. Patrick si-a terminat studiile de drept la Harvard si a fost adjunctul procurorului general al Statelor Unite in timpul administratiei Clinton. El este simpatizat si de republicani, datorita legaturilor strinse cu lumea corporatiilor dezvoltate cit timp a lucrat ca manager la companii precum Texaco si Coca-Cola.

Scade puterea lui Bush

Puterea presedintelui Bush va fi limitata de un Congres dominat de democrati sau, in cel mai bun caz pentru presedinte, bipartizan. Nancy Pelosi, viitorul lider al Camerei Reprezentantilor, a anuntat deja ca strategia americanilor in Irak va fi modificata radical. Chiar daca Bush este comandantul trupelor armate, deciziile sale pot fi controlate de un Congres care are puteri decizionale asupra bugetului militar.