Ieri, bolsevicii rusi au manifestat la Moscova, avand parte de ciocniri violente cu politia cu ocazia celei de-a 89-a aniversari a Revolutiei din 1917. Liderul Partidului Comunist de la Moscova, Ghenadi Ziuganov, a depus flori la statuia lui Stalin.
Ieri, bolsevicii rusi au manifestat la Moscova, avand parte de ciocniri violente cu politia cu ocazia celei de-a 89-a aniversari a Revolutiei din 1917. Liderul Partidului Comunist de la Moscova, Ghenadi Ziuganov, a depus flori la statuia lui Stalin. In paralel a fost organizata o parada in Piata Rosie, tocmai pentru a deturna atentia publicului.
"Aniversarea revolutionara s-a transformat dintr-o data intr-una ordinara", si-a inceput articolul Rossiiskaia Gazeta. "Nu a fost o data rotunda - revolutia a implinit anul acesta 89 de ani. Prin traditie, comunistii intentionau sa organizeze un miting si un mars. Mitingul de la monumentul lui Karl Marx a primit aprobare, marsul pe strada Tverskaia - nu. Dar comunistii nu s-au intimidat si si-au tinut manifestarile", informeaza Agentia Rusia la Zi.
Reprezentantii KPRF resping ideea unui deces lent al datei de 7 noiembrie. Expertii insa sunt de parere ca, din eveniment national, sarbatorirea Marii Revolutii din Octombrie s-a transformat intr-unul local, "care prea putin mai intereseaza majoritatea societatii".
Fiecare cu sarbatoarea lui
Nezavisimaia Gazeta arata ca ideea de a desfasura parada militara s-a dovedit mult mai fericita decat simpla interdictie a zilei revolutionare: "Cooptarea atentiei publice pentru alta data istorica, fata de care comunistii nu pot protesta, apare ca fiind mai productiva", scrie Nezavisimaia Gazeta.
Gazeta confirma ideea ca "fiecare cu sarbatoarea lui" si relateaza despre nationalistii care au aderat la actiunile KPRF. "La Moscova, limonovistii au marcat ziua de 7 noiembrie in stilul lor propriu, incercand sa ocupe cladirea companiei Surgutneftegaz, unde impotriva lor au fost folosite arme de foc", informeaza publicatia.
Drapele rosii
Aniversarea revolutiei bolsevice nu mai atrage multimile in ex-URSS si doar cateva mii de manifestanti - cei mai multi varstnici - au defilat ieri agitand drapele rosii cu secera si ciocanul in mai multe orase din defuncta Uniune Sovietica, informeaza Rompres. In Belarus, singurul stat al fostei URSS care nu a renuntat la mostenirea ideologica leninista, conducatori ai diferitelor formatiuni politice comuniste au depus jerbe de flori la monumentul ridicat in memoria conducatorului revolutiei din 1917. In Rusia, ziua de 7 noiembrie a fost proclamata la inceputul anilor '90, dupa caderea comunismului, "Ziua pacii si reconcilierii". Anul trecut, aceasta zi a disparut in profitul Zilei unitatii nationale, 4 noiembrie, aniversand infrangerea polono-lituanienilor in fata rusilor in 1612. La Moscova, circa 1500 de persoane s-au adunat in Piata Teatralnaia, in fata Teatrului Bolsoi, agitand portrete ale lui Lenin si esarfe cu simboluri comuniste, in timp ce prin difuzoare erau transmise cantece ale epocii sovietice. Si Ucraina a incetat sa mai sarbatoreasca oficial de mai multi ani revolutia bolsevica, dar la Kiev mai multe mii de persoane au defilat in centrul orasului. Ele au fost impiedicate sa ajunga in piata centrala a orasului, autoritatile temandu-se de incidente cu contramanifestanti de extrema dreapta. Liderul Partidului Comunist ucrainean, Petro Simonenko, care face parte din coalitia care il sustine pe premierul Viktor Ianukovici, a lansat un apel la o noua politica in sprijinul persoanelor defavorizate. El a cerut, de asemenea, restabilirea zilei festive de 7 noiembrie. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.