Agentia Nationala pentru Sport a solicitat ministrului sanatatii, Eugen Nicolaescu, sa revina asupra ordinului prin care medicina sportiva a fost eliminata din nomenclatorul de specializari medicale, fiind asimilata in specialitatea recuperare medica
Agentia Nationala pentru Sport a solicitat ministrului sanatatii, Eugen Nicolaescu, sa revina asupra ordinului prin care medicina sportiva a fost eliminata din nomenclatorul de specializari medicale, fiind asimilata in specialitatea recuperare medicala. Conducerea forului din str. Vasile Conta considera, ce-i drept cam tarziu, ca acest ordin, publicat deja in Monitorul Oficial, ar putea avea consecinte nefaste asupra formarii medicilor specialisti in medicina sportiva si a sportului in ansamblul sau. "Prin neincluderea specializarii medicina sportiva in nomenclatorul de specialitati medicale de catre Ministerul Sanatatii, performantele sportului romanesc vor fi grevate in viitor si de aceasta decizie, care ar contribui la influentarea negativa a rezultatelor, implicit a starii de sanatate a populatiei", se mentioneaza in adresa trimisa ministrului Nicolaescu de catre ANS. "Noul Nomenclator de specialitati medicale, cuprins in Ordinul 1.044/2006, prevede doar asimilarea unor specialitati medicale nerecunoscute mutual pe teritoriul Uniunii Europene. Astfel, incepand cu sesiunea de Rezidentiat 2006, specialitatile Medicina interna, Neurologie, Ortopedie si traumatologie, Pediatrie, Recuperare, medicina fizica si balneologie si specialitatea Sanatate publica si management asimileaza alte specialitati medicale", explica Ministerul Sanatatii. Decis sa obtina in cele din urma o revenire asupra acestui ordin, conducerea ANS mai arata ca medicina sportiva este mentionata in Legea Educatiei Fizice si Sportului, aprobata de Parlamentul Romaniei, la Capitolul 7, unde se precizeaza ca "medicina sportiva este nominalizata expres pentru sustinerea efortului si protejarea sanatatii sportivilor." De asemenea, ANS mai arata ca medicina sportiva autohtona are o istorie de aproape 60 de ani, fiind infiintata la 6 decembrie 1949, prin Hotarare de Guvern, si are in timp o contributie determinanta in sustinerea performantelor sportului romanesc, precum si in actiunile de sustinere si promovare a sanatatii populatiei. (T. RIST)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.