Mona Musca a ramas cu eticheta de politie politica. In pofida declaratiilor anterioare ale unor membri CNSAS privind insuficienta probelor, contestatia i-a fost respinsa.

Prelegerea de citeva ore despre politia politica tinuta saptamina trecuta in fata membrilor Colegiului si sustinerea declarata a unora dintre ei nu au ajutat-o pe Mona Musca sa scape de verdictul de politie politica. Cu citeva abtineri, contestatia i-a fost ieri respinsa de Colegiul CNSAS.

Dupa sedinta in care s-a dat verdictul, Ticu Dumitrescu si-a felicitat colegii pentru votul dat, sugerind ca el insusi s-a pronuntat pentru mentinerea verdictului initial al Colegiului. „Este pentru prima data cind mi-am felicitat colegii in masa si, daca i-am felicitat, va dati seama de ce i-am felicitat, ceea ce e un lucru foarte rar", a spus Dumitrescu.

Prin acest rezultat, tabara care a militat pentru o dimensiune morala a votului a reusit sa se impuna in defavoarea celei care milita pentru aplicarea stricta a legii deconspirarii.

Unul dintre reprezentantii celui de-al doilea curent este Cazimir Ionescu, care a declarat de mai multe ori ca el nu va mai putea vota pentru politie politica, asa cum a facut prima oara, intrucit dovezile sint insuficiente. „Legea ar trebui sa aiba cel putin patru categorii, nu doar politie politica si «alba ca zapada»", a spus Cazimir Ionescu, care ieri s-a aratat convins ca Mona Musca va avea cistig de cauza in Justitie. Mircea Dinescu, care s-a abtinut inca de la primul vot, a comentat, la rindul sau: „Nu s-au gasit inca notele despre studentii straini".

Doua note „pierdute"

Documentele principale pe care s-au bazat membrii Colegiului atunci cind au dat verdictul sint angajamentul, semnat de Mona Musca pe 31 martie 1977, si doua note informative despre doua colege de la Universitatea din Timisoara, unde preda in acea perioada. Ambele no54te erau insa niste caracterizari pozitive, iar cele vizate erau la rindul lor informatoare.

Liviu Turcu, fost sef de serviciu in DIE, a sugerat insa ca documentele despre Musca detinute in acest moment de CNSAS nu privesc principala activitate a acesteia in cadrul serviciilor secrete. „Cel care a vrut, eventual, ipotetic, sa curete trecutul si sa distruga evidentele privind, sa spunem, activitatea unei persoane ca doamna Mona Musca in ultimii zece ani de zile a scapat din vedere sa se duca si la activitatea de acum 25 de ani. Si a ramas pierduta", a spus Liviu Turcu. Cu toate acestea, Mona Musca a contraatacat ieri dur, anuntind ca va contesta in Justitie decizia CNSAS, care, considera ea, are un substrat politic.