Fara sa aduca vreo o dovada sau sa ofere vreo informatie concreta, Liviu Turcu, fost sef de serviciu in cadrul DIE, si-a gasit o noua tribuna de unde sa vorbeasca despre securisti: CNSAS.

Dupa ce a afirmat ca Varujan Vosganian ar fi lucrat in DIE, iar luni a publicat in „Jurnalul National" o lista cu alti 11 politicieni care ar fi colaborat cu diverse structuri ale Securitatii, Liviu Turcu s-a prezentat ieri la CNSAS. Mircea Dinescu, membru al Colegiului, l-a invitat la o discutie pe fostul ofiter de informatii externe, convins fiind ca cel care „defectat" in 1989 si s-a aflat ulterior „sub umbrela CIA" nu ar face afirmatii fara acoperire. Cu acoperire sau nu in documentele din arhiva, acuzatiile aduse de acesta unor politicieni precum Adrian Nastase, Viorel Hrebenciuc, Teodor Melescanu sau Radu Vasile nu au fost dublate de informatii suplimentare. Invitat intr-o editie speciala a emisiunii lui Marius Tuca de pe Antena 1, acesta a spus doar despre Teodor Melescanu ca i-ar fi pregatit un ordin de misiune. In rest, nici la tv, nici la CNSAS Turcu nu a vrut sa raspunda la nici o intrebare cu date precise. A refuzat, de exemplu, sa spuna numele ofiterului din subordinea sa care, pretinde el, l-ar fi recrutat pe Varujan Vosganian, precizind ca nu-l va spune nici membrilor CNSAS.

„Fara document, nu am probatoriu"

„Am indicat o serie de unitati militare din tara unde exista documente care ar completa viziunea actuala a CNSAS in ce-i priveste pe unii demnitari romani. Serviciile, daca sint corecte, pot fie sa gaseasca aceste documente, fie sa-i cheme la ordin pe cei despre care se stie ca au distrus arhivele si sa afle de la acestia ce anume exact a disparut", a spus Liviu Turcu la iesirea de la CNSAS. Mircea Dinescu a caracterizat in acelasi sens discutia cu Turcu. „Domnul Turcu nu ne-a dat pestele, ci undita. Sintem pe aceeasi baricada", a spus acesta. Ticu Dumitrescu s-a aratat insa mai sceptic. „Eu cred ca Liviu Turcu nu are documente, el a fugit din tara asa cum a fugit, iar in valize nu cred ca le-a luat asa", a spus acesta, completind: „De 16 ani ma scolesc cu dosare, vreau document, caci daca nu am document, nu am probatoriu".

„Un tradator" Dan Voiculescu l-a caracterizat ieri in termeni duri pe Liviu Turcu. „Este, dupa parerea noastra, un tradator, un om care a servit regimul comunist, care s-a infruptat din regimul comunist, a luat salariul de la Securitate si acum vine sa tina lectii romanilor despre cum ar trebui sa isi desfasoare activitatea. Vine fara dovezi si fara credibilitate, sa perturbe, o data in plus, viata si asa necajita din Romania", a afirmat liderul PC. El a mai sustinut ca nu-l cunoaste pe Liviu Turcu personal si nici nu si-ar dori sa-l cunoasca. (L.G.)