Presa britanica insista inspecial asupra sortii fostului dictator irakian. O parte dintre publicatiile Albionului saluta verdictul Inaltului Tribunal Penal irakian, altele, insa, cer comutarea pedepsei.
Publicatia Daily Mirror comenteaza ca lum
Presa britanica insista inspecial asupra sortii fostului dictator irakian. O parte dintre publicatiile Albionului saluta verdictul Inaltului Tribunal Penal irakian, altele, insa, cer comutarea pedepsei.
Publicatia Daily Mirror comenteaza ca lumea intreaga "ar trebui sa se abtina de la a-si manifesta bucuria in fata condamnarii la moarte pronuntata impotriva unui om, chiar daca este vorba de Saddam Hussein". "A fost un dictator brutal, dar exista riscul ca moartea sa sa conduca la mai multa varsare de sange", avertizeaza cotidianul britanic.
The Guardian, de aceeasi orientare, subliniaza ca, in cazul in care "un nou Irak trebuie sa se ridice pe ruinele fostului regim, atunci abolirea pedeapsei capitale ar constitui un bun inceput".
Cotidianul The Sun respinge aceste argumente, apreciind ca "nu poate exista un sfarsit mai bun decat spanzuratoarea, pentru acest bandit ajuns presedinte". Salutand verdictul, The Daily Telegraph, publicatie cu orientare de dreapta, comenteaza ca "moartea lui Saddam nu reprezinta o conditie suficienta pentru instaurarea democratiei in Irak, dar este una necesara".
Verdictul pronuntat, duminica, in dosarul Dujail, desi previzibil, a tinut, azi, primele pagini ale celor mai mari publicatii din lume. Nu au lipsit nici trimiterile la "procesul" Ceausescu.
Publicatiile germane scriu despre o "dreptate a invingatorilor" care il favorizeaza mai degraba pe liderul american, George W. Bush, decat poporul irakian. "Saddam a avut dreptul la un proces echitabil", gratie caruia ex-presedintele irakian "nu va trai linistit in exil, ca multi alti fosti tirani", comenteaza cotidianul Koelner Stadt Anzeiger. "El nu va fi, precum fostul dictator roman Ceausescu, executat de plutonul militar", adauga ziarul german.
Cotidianul Liberation apreciaza ca "atat sub aspectul desfasurarii sale, cat si sub cel al continutului juridic, procesul lui Saddam Hussein ramane o procedura exceptionala si aproape derizorie".
Pentru cotidianul Le Figaro, "este pacat ca acest verdict poate lasa impresia ca legitimeaza o interventie militara demarata sub false pretexte, in timp ce ar trebui sa fie, inainte de toate, un act fondator pentru statul de drept, dupa 24 de ani de dictatura"."Procesul lamentabil al lui Saddam Hussein nu rezolva nimic. Alternativa militara se afla in impas", comenteaza L'Humanite. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.