Electoratul american este asteptat, astazi, la urne, in cadrul alegerilor legislative partiale, vizand desemnarea componentei Camerei Reprezentantilor si innoirea unei treimi a Senatului SUA. Opozitia democrata spera, in ajun, sa castige 15 mandat
Electoratul american este asteptat, astazi, la urne, in cadrul alegerilor legislative partiale, vizand desemnarea componentei Camerei Reprezentantilor si innoirea unei treimi a Senatului SUA. Opozitia democrata spera, in ajun, sa castige 15 mandate suplimentare in Camera Reprezentantilor, respectiv sase in Senat, pentru a prelua de la republicani controlul Legislativului american. In aceasta atmosfera, vestea deciziei de la Bagdad, de spanzurare a fostului lider irakian Saddam Hussein, pare sa fi nimerit la fix pentru a oferi republicanilor posibilitatea apararii politicii Casei Albe in Irak. (D.E.)
Sondajele de opinie prezentau o diferenta destul de redusa intre taberele concurente, democratii reunind, la finalul saptamanii trecute, 51% din intentiile vot, in vreme ce republicanii erau creditati cu doar 45% din optiuni, potrivit Mediafax. Partidul Democrat mizeaza, de altfel, pe sprijinul alegatorilor de culoare, in special in urma esecului inregistrat de Administratia republicana in gestionarea situatiei care a urmat uraganului Katrina, dar si pe cel al alegatorilor hispanici, preocupati de abordarea republicana a problemei imigratiei. In plus, electoratul feminin american pare sa se indeparteze de Partidul Republican, aceasta tendinta fiind influentata in mare parte de situatia din Irak. Mai precis, o ancheta realizata de Pew Center la inceputul lunii octombrie indica faptul ca 55% dintre alegatoare isi exprima sprijinul pentru Partidul Democrat si numai 34% pentru Partidul Republican. In plus, republicanii par sa fi pierdut sprijinul unui vechi aliat, prestigiosul cotidian New York Times anuntand, la sfarsitul saptamanii trecute, ca, pentru prima data dupa foarte multi ani, nu va sustine nici un candidat al acestui partid la alegerile parlamentare de anul acesta. In aceste conditii, scrutinul legislativ de astazi l-ar putea aduce pe republicanul George W. Bush, in situatia de a colabora cu cel putin o Camera a Congresului majoritar democrata.
O femeie ar putea conduce Congresul
In conditiile in care randurile senatorilor sunt improspatate din doi in doi ani, lupta pentru obtinerea, respectiv pastrarea majoritatii in Camera Reprezentantilor se anunta a fi, de departe, cea mai importanta la acest moment. Partidul Democrat vine cu o propunere cel putin interesanta, in acest sens, reprezentanta statului California, Nancy Pelosy, putand deveni al treilea oficial in ierarhia SUA, sau, mai exact, prima femeie care ar conduce Camera Reprezentantilor, in eventualitatea unei infrangeri republicane. Daca vor obtine controlul asupra Camerei Reprezentantilor, democratii promit ca se vor concentra asupra problemelor legate de cresterea costurilor pentru asistenta medicala si educatie, precum si a razboiului din Irak, transmite Mediafax.
Casa Alba, urmatorul obiectiv
Printre promisiunile electorale democrate s-au aflat si majorarea salariului minim la nivel federal, pentru prima data in ultimii zece ani, renuntarea la scutirile de impozite pentru marile companii petroliere si aplicarea recomandarilor comisiei de ancheta a atentatelor din 11 septembrie, in vederea securizarii porturilor si a granitelor. In replica, tabara republicana sustine ca a impulsionat economia si a mentinut siguranta SUA, denuntand abordarea prea putin ferma a democratilor in ceea ce priveste terorismul. Sirul acuzelor nu se opreste aici, presedintele Bush sustinand ca democratii vor majora impozitele in cazul in care vor obtine controlul asupra Congresului. Legislativul american ar putea reprezenta, insa, doar o prima infrangere pentru republicanii lui Bush, analistii americani apreciind ca, odata implinite, ambitiile democrate vizand Congresul se vor extinde si asupra Casei Albe.
Inca un test pentru Partidul Republican
Alegerile legislative partiale nu se anunta a fi unicul test pentru Partidul Republican american, in contextul in care 36 dintre cele 50 de state americane isi desemneaza, astazi, guvernatorul. Printre acestea se afla statele Texas (sud), Florida (sud-est), New York (nord-est) si California (vest), noteaza Mediafax, amintind ca posturile de guvernator se reinnoiesc la fiecare patru ani si pot constitui o rampa de lansare pentru cele mai inalte functii din stat, in conditiile in care George W. Bush, Bill Clinton, Ronald Reagan si Jimmy Carter au condus un stat inainte de a fi alesi presedinti. Conform legii, guvernatorii sunt insarcinati cu organizarea alegerilor, responsabilitate deosebit de importanta, dupa cum s-a observat la prezidentialele din 2000, castigate de Bush dupa o renumarare laborioasa si controversata a voturilor din Florida, stat condus de fratele sau, Jeb Bush.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.