Din cele 14 camine ale Universitatii Bucuresti, doar patru sunt in stare buna, celelalte fiind degradate din cauza nealocarii, de peste trei decenii, a fondurilor pentru reabilitare, a declarat, in conferinta de ieri, rectorul institutiei, Ioan Panza
Din cele 14 camine ale Universitatii Bucuresti, doar patru sunt in stare buna, celelalte fiind degradate din cauza nealocarii, de peste trei decenii, a fondurilor pentru reabilitare, a declarat, in conferinta de ieri, rectorul institutiei, Ioan Panzaru. In ciuda asigurarilor date de ministrul Mihail Hardau, la inceputul lui septembrie, ca studentii vor fi cazati in camine de cinci stele, iata ca, la o luna de la inceperea anului universitar, situatia este deplorabila. Banii primiti in acest an de la Ministerul Educatiei si Cercetarii sunt putini si vin tarziu. "Din banii alocati s-au folosit, in majoritatea cazurilor, 80% din fonduri. La caminul A1 din Grozavesti s-au cheltuit numai 20 de miliarde de lei vechi din 51 disponibili, pentru ca banii au venit abia in iulie, prea tarziu", a precizat Panzaru, adaugand ca vor putea fi cheltuiti, pana la sfarsitul anului, inca 15-20 de miliarde de lei. Restul banilor vor fi reportati la anul.
Fondurile totale alocate in 2006 pentru camine sunt de 112 miliarde de lei vechi, din care s-au cheltuit 68 de mld. lei. Caminul A1 va avea aproape 300 de locuri in cele noua etaje construite, renuntan-du-se la etajele 10-15, din lipsa de fonduri, iar in proiect mai sunt inca doua camine de noua etaje prevazute in complexul Grozavesti, despre care, insa, nu se stie sigur cand vor fi construite. Rectorul a asigurat ca lucrarile in desfasurare vor fi gata pana la 1 decembrie, cu exceptia celor din Grozavesti.
Reparatii invizibile
Potrivit rectorului Panzaru, prioritatile sunt cele din "faza invizibila", adica lucrari care "nu se vad de pe strada", precum cele la retelele electrice (pentru ca s-au introdus sute de calculatoare), la incalzire (s-au schimbat centrale, conducte si radiatoare, au fost montate termopane), la retelele de canalizare si gaze. Doar la caminele C si D din Grozavesti se lucreaza la fatade si la tencuiala. Lucrarile sunt motivate de faptul ca exista unele probleme grave de hidroizolare, deoarece apa patrunde prin peretii exteriori. Pentru spatiile de invatamant din cei 141 miliarde de lei vechi s-au cheltuit 91%, din care 64 de miliarde au fost investiti in laboratoare. De asemenea, un milion de euro au fost alocati platformelor de cercetare. Rectorul Universitatii Bucuresti a amintit de lipsa spatiilor in facultati, motiv pentru care studentii au cursuri si sambata, iar alte spatii au fost inchiriate de la alte universitati, cum ar fi cele din Universitatea Nicolae Titulescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.