Liberalii lui Tariceanu i-au curtat din nou pe democrati, in mod oficial, in vederea participarii pe liste comune la alegerile pentru Parlamentul European. Desi a militat pentru ca PNL si PD sa intre impreuna in Europa, Tariceanu nu a uitat sa-i taxeze pe democrati pentru luarile de pozitie exprimate la Buzau. Premierul a apreciat ca pedistii "se vor racori in cateva zile" si a spus ca nu intelege inca daca scopul intrunirii pe plaiuri buzoiene a fost doar acela de a critica PNL. Tariceanu le-a solicitat din nou democratilor sa isi exprime pozitia fata de initiativele grupului Stolojan-Stoica. Ministrul Flutur l-a lasat de-a dreptul masca pe Tariceanu militand pentru reprimirea lui Stolojan in PNL. In fata comentariilor ostile ale liderilor, Flutur a lasat-o moale, pozand in purtatorul de cuvant al unor "liberali nemultumiti".
Semnale deloc incurajatoare de la PPE
Liderii liberali i-au acuzat ieri pe democratii lui Boc ca nici macar nu mai fac eforturi sa mimeze intelegerea in cadrul Aliantei D.A., preferand sa lanseze critici la adresa partidului lui Tariceanu. In spatele usilor inchise, in timpul sedintei Comitetului Executiv al PNL, oamenii premierului au taxat dur pozitiile exprimate de Radu Berceanu si de alti exponenti ai PD, cu ocazia intrunirii conducerii PD de la Buzau. Surse liberale ne-au precizat ca vicepresedintele Puiu Hasotti si-a exprimat in repetate randuri nemultumirea privitoare la atitudinea democratilor. "Nu putem sa stam de parca totu-i bine si frumos in timp ce suntem criticati in mod permanent", a spus senatorul, potrivit surselor citate. De asemenea, premierul Tariceanu a marturisit ca participarea pe liste comune cu PD la alegerile pentru Parlamentul European (PE) ramane o chestiune incerta, data fiind lipsa unei reactii oficiale a PD pe acest subiect. De altfel, Tariceanu nu a fost singurul care a dat glas suspiciunilor, liberalii invocand si semnalele deloc incurajatoare care vin din partea popularilor europeni, acestia nefiind prea bucurosi de perspectiva candidaturii comune a celor doua partide.
Amenintarea cu Statutul Aliantei
Cu toate acestea, liderii liberali au decis sa-i stranga cu usa pe democrati, invocand faptul ca o eventuala candidatura pe cont propriu a PD la PE ar reprezenta o incalcare a Statutului Aliantei D.A. Trimiterea la Statut a dat prilejul unor noi critici, liberalii spunand ca nu iti poti pune baza in niste parteneri care incalca de cate ori au ocazia Protocolul de colaborare. Nici grupul Theodor Stolojan-Valeriu Stoica nu a scapat ochiului ager al lui Tariceanu. Sursele ne-au relatat ca premierul a sustinut in fata liderilor ca actiunile rebelilor exclusi nu sunt deloc ingrijoratoare, fostii presedinti ai PNL neavand sustinere serioasa in teritoriu. "Nu ii sustine nici un presedinte de filiala", si-a manifestat convingerea Tariceanu, potrivit acelorasi surse. Pe de alta parte, liderii PNL si-au manifestat convingerea ca Stolojan joaca la doua capete invocand o platforma liberala, desi are intentia de a se apropia de PD.
Olteanu coordoneaza europenele
In fata camerelor de luat vederi, Tariceanu a militat pentru participarea pe liste comune la alegerile pentru PE. El a explicat ca presedintele Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu va fi coordonatorul campaniei electorale a PNL pentru aceste alegeri. "Am discutat despre necesitatea demararii pregatirilor pentru campania electorala pentru Parlamentul European. Vom stabili criteriile de selectie, vom stabili echipele care vor lucra. S-a stablit, inclusiv, un coordonator din partea PNL, in persoana lui Bogdan Olteanu", a spus Tariceanu. El a sustinut ca PD ar trebui sa-si desemneze o persoana care sa se puna de acord cu reprezentantul PNL in privinta planurilor de campanie. "Exista o hotarare la nivelul Aliantei de a participa pe liste comune. Vreau sa cred ca informatiile care au aparut, la finele saptamanii trecute, nu sunt adevarate. Nu-mi imaginez altfel decat a merge impreuna la alegerile parlamentare. Alta decizie pe care PD ar putea sa o ia ar fi un semnal foarte prost pentru electoratul Aliantei", a adaugat liderul liberal.
Flutur il vrea pe Stolojan inapoi
Vicepresedintele liberal Gheorghe Flutur a incercat ieri sa-l convinga pe premierul Tariceanu de oportunitatea reprimirii exclusului Stolojan in randurile PNL. Cererea ministrului i-a uluit pe ceilalti lideri care au catalogat "de neiertat" actiunile fostului consilier de la Cotroceni. Cunoscut ca un apropiat al fostului presedinte, Flutur si-a motivat solicitarea atentionand ca exista multi liberali care il vor pe Stolojan inapoi, existand pericolul ca acestia sa migreze spre "platformisti". Flutur s-a codit sa militeze ferm pentru revenirea lui Stolojan pozand in purtator de cuvant al "liberalilor nemultumiti".
Democratii evita raspunsul
Liderul deputatilor PD, Cristian Radulescu, a sustinut ca o discutie legata de prezenta PNL si PD pe liste comune la alegerile parlamentare "este foarte greu de purtat" atata vreme cat "liberalii care nu mai sunt in interiorul partidului beneficiaza de o cota publica foarte buna". El a insistat ca aceasta discutie poate fi purtata dupa ce liberalii isi rezolva problemele interne. Democratul a evitat sa ofere un raspuns transant in problema unei eventuale participari pe liste comune ale celor doua partide din Alianta, dar a tinut sa precizeze ca, deocamdata, exista lideri PNL cu o cota de popularitate de 8% si fosti liberali, exclusi din partid, cu o cota de 15%-16%.