Se cred Ludovic al XIV-lea. Sunt socati de lipsa de eleganta a parizienilor. Turistii care viziteaza pentru prima data Parisul pot fi victimele unui soc psihologic. Milioane de oameni din toate colturile lumii viziteaza anual Parisul. Multi di

Se cred Ludovic al XIV-lea. Sunt socati de lipsa de eleganta a parizienilor. Turistii care viziteaza pentru prima data Parisul pot fi victimele unui soc psihologic.

Milioane de oameni din toate colturile lumii viziteaza anual Parisul. Multi dintre ei se asteapta sa vada acel romantic oras al luminilor la care au visat dintotdeauna. Din pacate, insa, capitala Frantei nu este chiar asa in realitate. Ceea ce le provoaca turistilor asa-numitul sindrom al Parisului. Cei mai afectati sunt turistii japonezi, dar acest lucru nu este de mirare, pentru ca ei sunt si cei mai numerosi vizitatori ai Parisului.

Sindromul Parisului a fost descris pentru prima data in 2004 in revista stiintifica Nervure ca fiind prezent la turisti de diferite nationalitati. Manifestarile acestui soc psihologic sunt numeroase. Unii sunt pur si simplu socati de mizeria din unele cartiere ale Parisului sau de faptul ca parizienii nu sunt deloc atat de eleganti pe cat se crede. Altii prezinta tulburari psihologice aparute ca urmare a vizitelor la Versailles, Catedrala Notre-Dame, Muzeul Luvru. Socul este atat de mare, incat exista cazuri de turisti care ajung sa se creada Ludovic al
XIV-lea, cel mai important rege al Frantei, supranumit Regele Soare.

In opinia lui Yousef Mahmoudia, psiholog la Spitalul Hotel Dieu (cel mai apropiat de Catedrala Notre-Dame), ""peste 30% dintre pacientii care sufera de sindromul Parisului isi revin rapid, alti 35% au nevoie de consiliere psihologica, iar restul sufera adevarate psihoze"". Cei mai afectati sunt totusi turistii mai vulnerabili din punct de vedere psihologic.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.