Zilele trecute a avut loc la Bucuresti vernisajul unei expozitii de caricatura Punct Grup, care a avut anul acesta o tema incitanta: licoarea si amorul sau, daca vreti, viceversa. Expozitia oraganizata de Asociatia culturala Punct si gazduita

Zilele trecute a avut loc la Bucuresti vernisajul unei expozitii de caricatura Punct Grup,
care a avut anul acesta o tema incitanta: licoarea si amorul sau, daca vreti, viceversa.

Expozitia oraganizata de Asociatia culturala Punct si gazduita de Centrul de carte Carturesti cuprinde lucrarile lui Doru Axinte, Pavel Botezatu, Cristian Marcu, Dan Silviu Turculet, Octavian Bour si Mihai Boaca.

Artistii reuniti sub sintagma Punct Grup si-au continuat evolutia in linia binecunoscuta a unor manifestari savuroase, polemice, incitante. Artistii, cu numeroase premii nationale si internationale obtinute, au tratat cu vigoare o tema celebra
inca din antichitate, ilustrata de Bacchus acompaniat de amicul Priapos si de o curte cheflie si pestrita, suspecta chiar. O tema continuata apoi in Evul Mediu de jupan Villon, de Hyeronimus Bosch (sa ne amintim de celebra Gradina a desfatarilor) pomenit fiind si Pastorel pentru timpurile mai noi, cu celebrul catren, ce i-a atras recluziunea - daca ne este permisa digresiunea!

INCITANT. S-au reunit artisti cu stiluri extrem de diferite, dar legati si nu constransi de o tema incitanta. Doru Axinte abordeaza tema cu o serie de desene rubiconde (unele savuros de indecente) surprinzand privitorul cu noutatea si prospetimea punctului sau de vedere pe care doar un ""naiv"" autentic o poate avea. Pavel Botezatu este una dintre cele mai remarcabile prezente ale caricaturii romane actuale. Miniaturist de exceptie, desenul sau se remarca si impresioneaza din primul moment prin stilul sau inconfundabil, aerat si usor suprarealist, care paradoxal face trimiteri la Hyerononimus Bosch. Botezatu - ilustrator, miniaturist, caricaturist si toate acestea la un loc, are si meritul de a reusi sa lege un grup a carui diversitate este cateodata deconcertanta, chiar si pentru componentii ei.

Octavian Bour este un grafician clujean binecunoscut. Linia sa epurata de orice accidente este ca un discurs poetic de o rigoare rece, am zice matematica, pentru ca matematica si poezia coexista. Culoarea incalzeste insa compozitia si confera ansamblului un stil extrem de personal cu sensuri ermetice. In spatele acestui val, exista insa, pentru cine are rabdare si stie sa citeasca semnele, un mare hatru.

IDEALISTI. Cristian Marcu a debutat ca ""negru"" in filmele de animatie. A ajuns repede creator de filme de animatie, unele premiate. Desenele sale datoreaza filmului spectaculozitatea, chiar socul. Paradoxal, cinematismul sau este static, imaginile sale bine structurate sunt momentele cheie dintr-o succesiune Colorist de exceptie isi construieste imaginile cu o rigoare compozitionala remarcabila tradand studiul indelungat cu maestri. Dan Silviu Turculet este un nume in caricatura romana. Desenul sau straniu cu filiatii la Urmuz si la creatorii absurdului contine incarcatura de sensuri si metafore a unei retrogeneratii de avangarda, tratata cu mijloacele de expresie ale artei pop.

Subsemnatul (adica Mihai Boaca), lasat mai la urma intentionat, evolueaza autoironic, in aerul usor medieval si usor decadent, pastrand totusi bruma de luciditate care sa-i permita sa-si prezinte colegii de breasla.

Expozitia de la Carturesti, care va asteapta pana la data de 13 noiembrie, este inainte de toate o reusita. O reusita a unor idealisti care continua sa creada ca idealurile nu s-au transformat (inca) in iluzii si care cred cu nerusinare ca mai au ceva de spus.

2


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.