Nu mai este mult si va da bruma, asa ca trebuie sa sa ne grabim sa punem varza la murat. Cel mai bine ar fi sa avem la dispozitie un butoi din lemn de stejar. Acesta trebuie spalat foarte bine, oparit si lasat la zvantat inainte de a-l folosi.
Nu mai este mult si va da bruma, asa ca trebuie sa sa ne grabim sa punem varza la murat. Cel mai bine ar fi sa avem la dispozitie un butoi din lemn de stejar. Acesta trebuie spalat foarte bine, oparit si lasat la zvantat inainte de a-l folosi. Cum nu se poate intotdeauna sa avem la mana un astfel de recipient, ne putem folosi si de butoaiele din plastic, care sunt mult mai usor de manevrat. Apoi trebuie sa alegem verzele, care trebuie sa fie indesate si sanatoase, dar nu prea mari. Dupa aceea vom indeparta frunzele vestede si vom cresta in forma de cruce in partea cotorului, scobindu-l putin cu cutitul. In fiecare scobitura se pune putina sare gronjoasa. Dupa ce am terminat aceasta operatiune, vom aseza verzele in butoi, formand mai multe straturi. Pentru a da o aroma cat mai placuta verzei murate, trebuie sa adaugam la o suta de verze doi pumni de boabe de porumb, doua-trei fire de hrean si trei-patru gutui spalate si curatate de puf. ZEAMA DE VARZA. Saramura se pregateste din 500 de grame de sare mare de bucatarie la fiecare 10 litri de apa.
Se toarna peste varza punand deasupra un teasc facut din scanduri si o piatra mare, bine spalata. Cand se asaza varza in dreptul cepului, se pune un manunchi de marar uscat, care lasa loc apei sa curga mai usor pe canea si impiedica sa se aseze vreo capatana de varza care ar face sa curga apa cu greu. Deoarece varza se lasa, dupa doua-trei zile se mai adauga cateva verze, pana se umple din nou butoiul. Apoi, dupa alte doua zile, incepe pritocirea, care continua pana incepe sa se mureze varza, la fiecare 2-3 zile. Mai exact, se vantura varza cu o teava sau furtun. Dupa patru, cinci saptamani varza este murata. Daca se formeaza cu timpul floare deasupra, aceasta trebuie curatata regulat, iar teascul bine spalat. Varza se va pastra astfel tare. In butoiul cu varza se mai pot adauga jumatati de gogosari. In felul acesta, aromele se vor intrepatrunde, iar gustul muraturilor va fi mult mai bun. Zeama de varza va capata si ea o culoare si un gust mult mai apetisant. RETETA Varza speciala


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.