Ultimul sondaj CURS aruncat pe piata, axat pe ipoteza ca Theodor Stolojan si viitorul sau partid ar obtine rezultate exceptionale in cazul in care ar participa la alegeri, starneste controverse. Intr-o parte sunt cei care nu admit folsirea ipotezelor
Ultimul sondaj CURS aruncat pe piata, axat pe ipoteza ca Theodor Stolojan si viitorul sau partid ar obtine rezultate exceptionale in cazul in care ar participa la alegeri, starneste controverse. Intr-o parte sunt cei care nu admit folsirea ipotezelor in procesul de investigare a opiniilor politice. Acestia sustin ca prea multi "daca" inserati in chestionar devalorizeaza rezultatele cercetarii. In cealalta parte avem grupul devoratorilor de predictii, a celor care apreciaza astfel de exercitii sociologice. Si unii si altii si-au spus pasul dupa aparitia sondajului cu pricina. Un alt comentariu de profil ar fi de prisos. Dar o analiza a scenariului in care sondajul CURS are din nou un rol important poate fi interesanta.
Noua cercetare realizata de institutul condus de Lazaroiu i-a rascolit in primul rand pe liberali. Pentru sustinatorii platformei initiate de Valeriu Stoica a fost o surpriza placuta sa vada ca, "potrivit sondajului", ar ajunge peste noapte la 15% doar cu minimul efort al inscrierii partidului la Tribunal. Cum sa nu te bucuri cand vezi ca altii (umanisti/conservatori) se chinuie de (b)ani buni sa treaca de marja de eroare de 3% si tot nu reusesc. Pe cand ei, cu Stolojan in frunte, iata ca depasesc oricand pragul parlamentar. Pe liberalii din PNL - aceia dintre ei care au dat importanta cifrelor - sondajul CURS i-a pus pe ganduri. Sa vedem de ce.
Stoica, Stolojan, CURS. Acest trident de forta, care se intruneste si face ravagii mai ales in perioadele pre-electorale, poate deveni obiect de studiu in stiinta politicului. Tridentul a fost pus in valoare, pentru prima data, in 2000. In acel an - invocand sondajele CURS, care reflectau un scor mai bun pentru PNL in eventualitatea in care ar merge singur in alegeri - Valeriu Stoica si-a convins partidul sa se desparta de CDR. Mai in toamna l-a reinventat si adoptat pe Stolojan. Cum-necum, PNL s-a salvat atunci, reusind sa intre in Parlament. Stoica isi construise postamentul de "mare strateg"- dupa unii, sau "mare combinagiu" - dupa altii.
Statuie i s-a ridicat mai tarziu, in 2004, odata cu succesul Aliantei PNL-PD. O formatiune planuita, promovata si consacrata tot de Stoica & asociatii CURS si Stolojan. Sa vedem cum s-a nascut DA. Mai intai, strategul a vorbit despre necesitatea unei astfel de constructii. Apoi, in toamna lui 2002, CURS a venit cu un sondaj in care romanii se pronuntau fata de structura inchipuita de Stoica si de prezumtivul tandem Stolojan-Basescu. A reiesit ca alianta si tandemul vor inregistra succese pe linie: partidul la guvernare (PSD) ar pierde aproape jumatate din votanti, iar 50% din electorat ar prefera echipa Stolojan-Basescu - primul fiind propus pentru Presedintie. In varianta Basescu-Stolojan, castigul ar fi fost, potrivit sondajului, mai mic. PSD avea atunci 46%.
Vremea a trecut, Alianta s-a cimentat, alegerile au venit. Nu inainte ca strategii sa faca, pe ultima suta de metri, rocada in tandem. Basescu a ajuns presedinte, Alianta - la guvernare. Scorul a fost mai mic decat cel obtinut de PSD, partid care, in ciuda previziunilor facute de CURS in 2002, nu pierduse nici pe departe jumatate din votanti. Nu mai conteaza. Tridentul inregistrase o noua victorie.
Toamna lui 2006. CURS tatoneaza piata cu un nou sondaj, dupa modelul patentat in 2002. "Daca Theodor Stolojan si-ar infiinta un nou partid liberal cu denumirea de Partidul Liberal Democrat (PLD) si ar participa la alegeri, ce s-ar intampla?". Iata raspunsurile centralizate si mediatizate: PLD ar obtine 15% si s-ar situa pe locul trei, dupa PD si PSD. Dar mesajul cel mai important pe care vor sa-l transmita strategii este ca PLD ar fura de la PNL vreo opt procente, trimitandu-l la un jenant 7%.
Ce se va alege din aceasta noua lovitura a tridentului vom vedea. Cel putin urmatorul pas este previzibil: pe baza sondajului CURS, Stoica va transforma platforma in partid si il va pune pe Stolojan in fruntea acestuia. Probabil ca numele formatiunii va fi "Partidul Liberal Democrat", conform prospectiei.
Revenind in anul 2000, il gasim pe Valeriu Stoica anuntand ca liberalii pregatesc ca alternativa la CDR - "Alianta Liberal-Democrata". Citam din presa vremii: "Valeriu Stoica a amintit si de ultimul sondaj CURS, care-l plaseaza pe Stolojan cu mult peste Melescanu". Iar CURS, iar Stoica, iar Stolojan. Nimic nou sub soare. Poate doar conjunctura.
Stoica a reusit primele doua manevre actionand din interiorul partidului. Acum, lucrurile stau altfel. Bazandu-se pe notorietatea grupului de exclusi - cu Stolojan in frunte, desigur - strategul spera sa extraga particula "liberal" din PNL si sa o promoveze in alta parte. Se va materializa visul lui Stoica?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.