Presedintele Organizatiei pentru Apararea Drepturilor Omului (OADO), Florentin Scaletchi, a fost retinut, ieri, de procurorii anticoruptie pentru trafic de influenta, fiind prezentat in fata judecatorilor de la Tribunalul Bucuresti pentru emiterea un
Presedintele Organizatiei pentru Apararea Drepturilor Omului (OADO), Florentin Scaletchi, a fost retinut, ieri, de procurorii anticoruptie pentru trafic de influenta, fiind prezentat in fata judecatorilor de la Tribunalul Bucuresti pentru emiterea unui mandat de arestare preventiva. Anchetatorii DNA au stabilit ca Florentin Scaletchi, in calitate de presedinte al OADO, a cerut, in anul 2005, "de la denuntator suma de 20.000 de euro si a primit, in trei transe, echivalentul acestei sume reprezentand 24.000 de dolari. Faptuitorul a lasat sa se creada ca are influenta asupra magistratilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) - Sectia penala - pentru reducerea pedepselor aplicate denuntatorului".
De asemenea, conform DNA, Scaletchi este cercetat si pentru luare de mita. Procurorii sustin ca, in cursul lunii octombrie 2006, in calitate de presedinte al OADO, acesta a pretins de la denuntator suma de 2500 de euro, alaturi de suma de 5000 de euro, echivalentul in lei. Banii ceruti reprezentau, potrivit liderului OADO, taxele necesare pentru eliberarea unei legitimatii antedatate pe numele denuntatorului in calitate de membru al Organizatiei pentru Apararea Drepturilor Omului. Pana la inchiderea editiei, Tribunalul Bucuresti nu luase nici o decizie in ceea ce priveste cererea procurorilor DNA de emitere a unui mandat de arestare preventiva pe numele lui Florentin Scaletchi.
Simpozion ratat
Florentin Scaletchi trebuia sa fie, ieri, gazda unui simpozion organizat de OADO pe tema Legii Lustratiei. La evenimentul organizat de OADO in colaborare cu Comisia pentru drepturile omului a Camerei Deputatilor isi anuntasera prezenta mai multi oameni politici printre care presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, Nicolae Vacaroiu si Bogdan Olteanu, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu, presedintii PD, PSD si PC, precum si vicepresedintele PRM Lucian Bolcas. Cu toate acestea, singurul politician care a onorat invitatia a fost deputatul Mona Musca. "Am promis, am venit, indiferent de ce s-a intamplat", a precizat aceasta. Astfel, din lipsa de participanti, simpozionul s-a incheiat la pauza de cafea.
"Lasitate si comoditate"
Presedintele Comisiei pentru drepturile omului a Camerei Deputatilor, Nicolae Paun, a precizat ca toti invitatii au confirmat in prealabil ca vor participa la eveniment. "Am fost pus in fata faptului implinit. Nu stiu de ce ministrii, reprezentanti ai Guvernului, ai Parlamentului nu au venit. Ce treaba are Legea Lustratiei cu arestarea domnului Scaletchi? Mi s-a parut o chestiune de inedit. Daca se intampla ceva cu presedintele Camerei Deputatilor, nu mai vin deputatii la serviciu?", a spus Paun. El a adaugat ca, pana se va pronunta instanta in cazul lui Scaletchi, primeaza prezumtia de nevinovatie. La randul sau, Gelu Voican Voiculescu, comisar OADO, a apreciat ca invitatii nu au venit "din lasitate si din comoditate". El sustine ca retinerea lui Scaletchi a fost un pretext pentru acestia ca sa nu vina. "S-au bucurat ca au scapat de o discutie stanjenitoare", a adaugat Voiculescu. (G.T. & O.R.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.