"Catedrala catolica Sfantul Iosif din centrul Bucurestiului este pusa in pericol in mai multe privinte prin construirea unei cladiri de birouri de 18 etaje, inalta de 75 de metri. Arhiepiscopul de Bucuresti Ioan Robu a facut, in protestul sau, o comparatie dura: <<Ceea ce nu au reusit sa distruga comunistii din cauza presiunilor internationale va fi acum, probabil, distrus - la 16 ani dupa rasturnarea lui Ceausescu>>". Acest strigat de ajutor a fost lansat de Arhiepiscopul din Koln, cardinalul Joachim Meisner, in cadrul unui interviu luat de Prelatul Erich Läufer, aparut in publicatia Kirchenzeitung Köln, in pagina a patra, la sectiunea Biserica si Lumea. Cardinalul Joachim Meisner este arhiepiscop de Köln al Bisericii Romano Catolice din 1988. In 1977 a fost ales delegat la Cel de al patrulea Sinod al Episcopilor de la Vatican in 1977, unde si-a reinnoit relatia de prietenie cu, pe atunci cardinalul, Karol Wojtyla. Meisner s-a confruntat cu o situatie similara, Domul din Köln fiind amenintat de construirea unei cladiri inalte pe malul drept al Rinului. Reamintim ca, la finele lunii trecute, comisia de ancheta a Senatului Romaniei privind constructia de langa Catedrala Sfantul Iosif a prezentat raportul final, ce urmeaza sa fie supus plenului Camerei superioare a Parlamentului saptamana viitoare. Documentul solicita autoritatilor oprirea lucrarilor si exproprierea terenului de langa Catedrala, investitorii urmand sa fie despagubiti. In paralel, liderul Partidului Popular European din Parlamentul European, Hans-Gert Poettering, a adresat recent o scrisoare presedintelui Traian Basescu, cerandu-i sa intervina pentru salvarea Catedralei, iar lucrarile sa fie stopate. PPE este cea mai puternica formatiune din legislativul comunitar, iar Partidul Democrat condus de Emil Boc incearca, de mai multa vreme, sa devina membru al Popularilor Europeni. O reactie a venit si din partea MAE, care informa guvernul asupra riscurilor pe care le implica ridicarea acestei constructii asupra imaginii Romaniei si avertiza ca este posibila o interventie a Papei in acest caz. De altfel, situatia Catedralei a fost adusa, de curand, in atentia Papei Benedict al XVI lea de catre o delegatie a Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucuresti, condusa de Episcopul Auxiliar Cornel Damian. Pe de alta parte, asociatia Civic Media a lansat propunerea amenajarii unui parc in memoria Papei Ioan Paul al II lea. Redam in continuare textul interviului acordat de Arhiepiscopul de Köln. (D.E.)
Poate fi comparata situatia conflictului, intre timp aplanat, dintre UNESCO si Köln in chestiunea Domului din Köln si construirea unei cladiri inalte pe malul drept al Rinului, cu ceea ce se intampla acum in Bucuresti?
Domul din Köln, ca edificiu monumental de prestigiu mondial este pus, de catre UNESCO pe lista cladirilor amenintate, asadar nu mai trebuie sa se teama de planurile construirii unei cladiri foarte inalte. Amenintarea asupra catedralei din Bucuresti este mult mai mare si mai concreta. Aceasta catedrala este, de asemenea, un monument protejat si are dreptul sa fie ferita de distrugerea prin agresiunea constructiilor invecinate.
Ce stiti despre situatia concreta?
Cladirea foarte inalta va fi ridicata la mai putin de 10 metri de catedrala. Arhiepiscopul Dr. Ioan Robu ne-a spus ca nu au fost realizate expertize privind posibilele distrugeri sau daune aduse catedralei. Este o zona seismica, iar solul nisipos. Arhiepiscopul Robu a dat de inteles ca banuieste ca aprobarea referitoare la legea protectiei monumentelor a fost obtinuta prin coruptie.
Nu exista o miscare de protest sau de revolta in Bucuresti?
Acolo catolicii se simt si asa oprimati. Au fost organizate mai multe procesiuni si proteste de strada. Un grup de oameni a petrecut chiar 21 de zile in greva foamei pe santier. In presa romaneasca au aparut peste 80 de articole pe aceasta tema. Arhiepiscopul Robu a declarat: "Nici o reactie. Autoritatile nu vad si nu aud nimic sau nu vor sa ia la cunostinta aceasta situatie".
Avem informatii ca si crestinii ortodocsi si evreii au protestat contra acestei situatii.
Pot sa confirm acest fapt. Poate ca unul dintre efectele revoltei a fost acela ca lucrarile de constructie au continuat chiar si duminica si in timpul marilor sarbatori bisericesti, printre altele, de Paste. Multi credinciosi au fost determinati de zguduirile produse, sa paraseasca biserica in timpul slujbei.
Scandalul acestei constructii se afla deja in fata justitiei. Ce se mai poate face?
Doresc, in orice caz, sa-l sprijin moral pe arhiepiscopul de Bucuresti si comunitatea catolica de acolo si sa-i ajut aducand la cunostinta Europei acest scandal. Presedintele Romaniei tocmai a primit premiul Konrad Adenauer. Cel care a dat numele acestui premiu este o figura reprezentativa pentru cultura europeana si crestina. Vom incerca sa dam o mana de ajutor in cadrul procesului judiciar, pentru ca exista multe dovezi ca autorizatia de constructie e ilegala.