Oamenii se tem sa vorbeasca Sapaturile arheologice declansate langa Cimitirul Saracilor din Sighet, in cautarea osemintelor mai multor politicieni si inalti prelati ai Romaniei interbelice, au continuat ieri cu exploatarea unei a doua zone. La fel

Oamenii se tem sa vorbeasca
Sapaturile arheologice declansate langa Cimitirul Saracilor din Sighet, in cautarea osemintelor mai multor politicieni si inalti prelati ai Romaniei interbelice, au continuat ieri cu exploatarea unei a doua zone. La fel ca si cu o zi inainte, Jurnalul National a fost singurul ziar prezent la acest eveniment istoric.

De la anul, operatiunile vor fi extinse. Intre timp, martorii se tem sa vorbeasca despre ororile petrecute in acei ani impotriva fostilor detinuti politici, chiar si dupa mai bine de 50 de ani.

Dis-de-dimineata, specialistii implicati in aceasta operatiune, declansata cu sprijinul si colaborarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania (IICCR) si al Institutului pentru Istoria Recenta, au reluat sapaturile.

SEMNE. Sabina Necula si Iulia Vladimirov, doua tinere reprezentante ale IICCR, au coborat in gropile deja sapate dotate cu pensula si faras: ""Se vad niste bocanci!"". Ele au descoperit un schelet al unui cadavru recent. ""Am gasit un soson de copil!"", s-a auzit o alta voce din celalalt capat al gropii. ""Se va sapa pana la orizontul ultimelor inmormantari, daca nu sunt morminte deranjate de inmormantari recente. Am sapat dupa indicatiile date de un fost tortionar. S-ar putea sa iasa, s-ar putea sa nu! Pana acum am gasit opt schelete. Unele sunt ale unor copii, altele ale unor femei. Sunt destul de recente. Speram sa gasim ceea ce cautam. Sub nuc, de exemplu, speram sa gasim scheletele a doi ministri, dupa cum a indicat un martor"", ne-a declarat ieri dupa-amiaza prof. dr. Gheorghe Petrov, arheolog specializat in cimitire. ""Perimetrul care trebuie cercetat este destul de mare, nu doar ce vedeti acum. De la anua€™ lucrarile vor capata anvergura, vor fi zeci de sapaturi, pe o suprafata de aproximativ 35% din doua hectare. Aceasta operatiune se face tocmai dupa 17 ani de la asa-zisa revolutie, desi trebuia facuta imediat. Pentru mine nu este deloc interesant, fiind vorba despre un sit modern. Alta ar fi fost situatia cu un cimitir medieval, mi-ar fi placut mai mult. Dar acesta este un caz de interes national, asa ca sunt aici"", ne-a precizat arheologul citat.

""NEGROCALMINUL"". Ioan Chertitie a fost gardian la Penitenciarul de la Baia Mare, intre anii 1982 si 1992. Cu doi ani inainte de a parasi ""sistemul"", el si-a scris propriul denunt, publicand cartea ""Confesiunile unui guardian"". ""Sunt primul militian din Romania care a scris o carte, nu ca victima a comunismului, ci de pe baricada cealalta. Povara remuscarilor m-a determinat sa-mi inmoi penita amintirilor in cerneala franchetei. Am recunoscut greselile mele"", ne-a declarat Ioan Chertitie, prezent la sapaturile de la Sighetul Marmatiei. Fostul gardian a povestit despre ceea ce a vazut el in puscaria baimareana. ""«Negrocalminul» era bastonul negru de cauciuc cu care noi aplicam pedepsele. Imi amintesc ca erau unii gardieni care devenisera dependenti de «negrocalmin». Vreo doi atat de tare incat atunci cand erau liberi, veneau de acasa pentru a aplica portia de bataie"", ne-a spus fostul tortionar. Chertitie a fost de ajutor in gasirea unor martori ale caror declaratii ar putea fi utile nu doar procurorilor pentru stabilirea adevarului juridic, dar si IICCR, condus de consilierul Marius Oprea, in contributia la restabilirea adevarului istoric.

""SI CE O SA PATESC?!""


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.