Presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, este pe cale de a-si pierde aliatii din Guvern, in conditiile in care Rada Suprema a cerut, ieri, suspendarea din functie a ministrului de Interne, la doar o zi dupa ce alti doi apropiati ai liderului de la Ki
Presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, este pe cale de a-si pierde aliatii din Guvern, in conditiile in care Rada Suprema a cerut, ieri, suspendarea din functie a ministrului de Interne, la doar o zi dupa ce alti doi apropiati ai liderului de la Kiev au parasit Cabinetul Ianukovici. La solicitarea Partidului prorus al Regiunilor, parlamentarii ucraineni au dispus infiintarea unei comisii care sa investigheze acuzatiile de coruptie la adresa ministrului Iuri Lutenko, propunand, totodata, Guvernului suspendarea acestuia pentru doua luni. "Este clar ca acesta reprezinta inceputul unor represalii politice impotriva unuia dintre liderii Revolutiei Portocalii", a comentat un reprezentant al formatiunii proprezidentiale, Ucraina Noastra, citat de Reuters. Considerat drept unul din cei mai populari politicieni ucraineni, Lutenko a condus anchete penale importante impotriva unor aliati ai premierului ucrainean si a fost unul dintre liderii protestelor care l-au ajutat pe Iuscenko sa devina presedinte, aminteste sursa citata, precizand ca in intervalul de nici trei luni, de la preluarea sefiei Executivului de la Kiev, filorusul Viktor Ianukovici a reusit sa obtina controlul majoritatii domeniilor-cheie. Propunerea de suspendare a ministrului Lutenko intervine la doar o zi dupa ce Legislativul ucrainean a acceptat demisiile ministrilor Justitiei, Roman Zvarici, si Culturii, Igor Lihovi, ambii membri ai Ucraina Noastra, singurii aliati ai lui Iuscenko in Guvern ramanand detinatorii portofoliilor Afacerilor Externe si Apararii. Cu toate acestea, prezenta lui Boris Tarasiuk in echipa Ianukovici pare a se afla sub semnul incertitudinii, seful Executivului de la Kiev afirmand ca nu se intelege cu ministrul de Externe si ca ar dori ca Rada Suprema sa rezolve aceasta problema. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.