Tensiunile tot mai acute in relatiile iraniano-israeliene au generat deseori afirmatii din cele mai hazardate dinspre ambele parti. Dupa binecunoscutele declaratii antisemite ale presedintelui iranian, Mahmud Ahmadinejad, care au facut ocolul planete
Tensiunile tot mai acute in relatiile iraniano-israeliene au generat deseori afirmatii din cele mai hazardate dinspre ambele parti. Dupa binecunoscutele declaratii antisemite ale presedintelui iranian, Mahmud Ahmadinejad, care au facut ocolul planetei si au constituit, in repetate randuri, subiecte fierbinti pentru mass-media din intreaga lume, Israelul a proferat, ieri, o amenintare voalata, avand, insa, prudenta de a se plasa sub umbrela fratelui mai mare, America. Potrivit Jerusalem Post, presedintele SUA, George W. Bush, ar fi declarat ca ar "intelege" un atac preventiv al Israelului asupra instalatiilor nucleare iraniene. La randul sau, cotidianul Maariv a anuntat, ieri, citand surse diplomatice, ca seful Casei Albe i-ar fi declarat presedintelui francez, Jacques Chirac, intr-o discutie pe tema dosarului nuclear al Teheranului, ca ipoteza unui atac israelian "preventiv", pentru a impiedica Iranul sa se doteze cu arma nucleara, este o varianta ce "nu poate fi exclusa". Nici una dintre publicatiile ebraice nu s-a hazardat, totusi, sa afirme ca Bush ar fi promis sprijinul american in aceasta potentiala situatie.
Iranul, la randul sau, pare decis sa-si pastreze pozitia de sfidare fata de tot ceea ce inseamna presiune din exterior. In urma cu doua zile, Teheranul a procedat la primele tiruri cu rachete balistice Shahab-3 cu fragmentatie. Shahab-3, care sunt capabile sa transporte 1400 de rachete cu fragmentatie si sa atinga o raza de actiune de peste 2000 de kilometri, au fost lansate in desertul situat in apropiere de Qom, la 120 de kilometri sud de Teheran. Experimentul cu rachete de fragmentatie constituie debutul unor manevre militare de anvergura, organizate in contextul escaladarii tensiunilor legate de mult-criticatul dosar nuclear iranian, relateaza agentiile de presa internationale. In aceste exercitii militare sunt implicate fortele terestre, aeriene si maritime ale organizatiei Gardienii revolutiei, arma ideologica a regimului condus de Mahmud Ahmadinejad.
Razboiul nervilor intre Iran si Occident
Generalul Yahya Rahim Safavi, comandantul Gardienilor, anuntase, inca de miercuri, ca fortele pe care le conduce vor proceda la tiruri cu rachete balistice Shahab-2 si Shahab-3, in cadrul manevrelor cu numele de cod "Marele Profet 2". Manevrele iraniene care vor dura cel putin 10 zile se vor desfasura in marea Oman si in zona Golfului. Cu aceasta ocazie, vor fi utilizate diferite tipuri de avioane si zeci de alte tipuri de rachete, in special Fateh si Zolfaghar, cu o raza de actiune de 150 de kilometri. "Marele Profet 2" constituie si o replica la manevrele navale impotriva proliferarii nucleare in Golf, efectuate de SUA impreuna cu inca cinci state - Australia, Bahrein, Franta, Italia si Marea Britanie - in apropierea apelor teritoriale ale Iranului.
Teheranul mai pregateste si instalarea altor cascade de centrifuge pentru imbogatirea uraniului, dupa infiintarea, saptamana trecuta, a celei de-a doua retele. In prezent, Iranul detine doua cascade formate din 164 de centrifuge, destinate procesului de imbogatire a uraniului, operatiune atat de criticata de marile puteri mondiale. Scopul acestor centrifuge este de a ajunge la imbogatirea uraniului in proportie de cinci la suta, grad suficient pentru fabricarea combustibilului destinat centralelor nucleare civile. Trebuie subliniat ca, pentru fabricarea unei bombe atomice, uraniul trebuie imbogatit in proportie de 90 la suta.
De asemenea, Iranul, Siria si Venezuela au semnat un memorandum de intelegere pentru constructia unei noi rafinarii in Siria. In virtutea acestui acord, cele trei tari vor coopera pentru constructia unei rafinarii cu o capacitate de procesare de 140000 barili de petrol pe zi. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.