Situatia romanilor care muncesc in strainatate a nascut si naste in continuare probleme pentru autoritatile de la Bucuresti, dar si pentru cele din tarile in care conationalii nostri au decis sa isi castige existenta. Trecandu-se peste segmentul care
Situatia romanilor care muncesc in strainatate a nascut si naste in continuare probleme pentru autoritatile de la Bucuresti, dar si pentru cele din tarile in care conationalii nostri au decis sa isi castige existenta. Trecandu-se peste segmentul care se incadreaza la infractionalitate, romanii din Italia, Spania, Franta si Marea Britanie au inceput sa se faca din ce in mai cunoscuti. Iar in ultima perioada au aparut si tendinte de organizare politica, ajungandu-se pana la nivel de partide.
In conditiile in care este preconizat ca Romania sa adere la UE la 1 ianuarie 2007, incepand cu Marea Britanie (care manifesta cele mai multe temeri legate de un eventual aflux necontrolat de muncitori din Europa de Sud-Est), din ce in ce mai multe state europene se gandesc sa impuna restrictii in ceea ce priveste accesul cetatenilor romani la locurile de munca. Drept raspuns, comunitatile romanesti din tarile amintite tind sa treaca la o etapa superioara de organizare, realizand tranzitia de la asociatii sau organizatii civice la partide politice cu caracter etnic. Cele mai importante exemple existand, in momentul de fata, in Spania si Italia, state in care romanii tind sa devina principala minoritate.
Statisticile oficiale (oferite de autoritatile de la Bucuresti, dar si de catre cele de la Madrid si Roma), privind numarul cetatenilor romani, nu au nici o legatura cu realitatea. Desi oficial se vorbeste despre aproximativ 300.000 de romani in Italia si aproape jumatate de milion in Spania, numarul acestora este cu mult mai mare. Organizatiile romanilor din zona vorbind despre 1,5 milioane in Italia si aproximativ un milion in Peninsula Iberica.
Important este faptul ca acestia reprezinta o adevarata forta electorala, devenind astfel o tentatie foarte mare pentru partidele din Romania care vor dori sa ii atraga de partea lor in perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European, dar si a eventualelor alegeri anticipate. Deocamdata, primul politician de la Bucuresti care a remarcat potentialul politic al romanilor din UE este Gigi Becali.
Spania: Partidul Independent Roman
Zilele trecute, la Castellon, in Spania, a fost infiintat primul partid politic romanesc. Partidul Independent Roman (PIR) este o alternativa politica promovata de omul de afaceri roman Augusto Constantin. Acesta doreste sa transforme comunitatea locala de romani intr-o "cheie de decizie" privind conducerea principalelor institutii ale administratiei regionale, dar si din alte zone europene populate cu imigranti din Romania, scrie cotidianul spaniol ABC.
Potrivit Rompres, deocamdata, PIR are doar cu putin peste o suta de membri afiliati, dispusi sa promoveze programul acestui partid in localitatile unde traiesc si muncesc multi romani, ca la Benicasim, Onda, Villarreal. Dar, de la 1 ianuarie 2007, se are in vedere raspandirea lui si in zone ca Madrid, Zaragoza, Teruel, Gerona sau Alicante, unde vor fi deschise sedii sau centre ale PIR. "Partidul nostru cauta sa apere drepturile noastre in Spania si in Uniunea Europeana, prin intermediul unei politici integrale, in slujba intereselor generale ale tuturor cetatenilor", a declarat fondatorul partidului.
Intre obiectivele majore ale programului politic al PIR se numara imbunatatirea procesului de integrare a imigrantilor romani in Spania, o mai mare libertate de miscare in Europa, omologarea titlurilor academice obtinute in Romania, construirea unor scoli, centre culturale romanesti si organizarea unor biblioteci bilingve.
Mai sunt prevazute un program de ajutoare pentru persoanele defavorizate si o politica in domeniul locuintelor pentru romanii care au resedinta in Spania.
Interesant este faptul ca Partidul Independent Roman a inceput deja sa dezvolte relatii cu Partidul Noua Generatie condus de Gigi Becali. Iar acesta si-a anuntat deja intentia de a candida pentru Parlamentul European. Cotidianul ABC vorbea ieri despre aceasta situatie, mentionand ca "polemicul Gigi Becali, pesedintele clubului Steaua Bucuresti si lider al Partidului Noua Generatie", a recunoscut ca a avut o convorbire telefonica, recent, cu fondatorul PIR, acesta caracterizandu-l pe Gigi Becali drept "o persoana onesta", capabila sa reprezinte "o alternativa promitatoare, tanara si diferita pentru poporul roman".
Se pregateste Italia
Desi sunt mult mai numerosi (aproximativ 1,5 milioane), romanii din Italia nu si-au format inca un partid, dar sunt la un pas de aceasta reusita. Unul dintre sustinatorii ideii este avocatul Giancarlo Germani.
Stiut fiind faptul ca romanii sunt, in prezent, cea mai mare minoritate din Italia, Germani considera ca este necesara infiintarea unui partid politic. "A infiinta un partid politic in Italia nu reprezinta o problema. Trebuie sa te adresezi unui notar, sa te prezinti cu un statut si gata! A luat fiinta! Adevarata problema este aceea de a uni comunitatea romaneasca in jurul unui proiect serios, care ar putea duce la o imbunatatire substantiala a conditiilor de viata ale tuturor romanilor care traiesc in Italia. Daca cetatenii romanii si italieni vor dori infiintarea unui partid politic nu vor avea nici o problema din partea legislatiei italiene", a declarat avocatul Giancarlo Germani, citat de agentia de presa Romanian Global News (RGN).
"Deocamdata, comunitatea romaneasca in Italia nu exista astazi decat din punct de vedere numeric. Fiecare roman traieste izolat si cu propriile probleme si nici unul nu este preocupat de a-i reuni pe ceilalti si de a se bate pentru a rezolva problemele pe care acestia le au", a mai adaugat Germani. "Deja, acum, in mari centre urbane, ca Roma, Torino sau Milano, unde sunt prezenti foarte multi romani, li se ofera posibilitatea sa influenteze mult rezultatul alegerilor pentru primarie, provincii si regiuni. Este important ca romanii sa nu se desparta in initiative personale si individuale, dar sa ramana unita pentru a incerca sa obtina rezultate practice care ar da posibilitatea romanilor de a avea conditii mai bune de viata. Consider ca, pe viitor, numarul romanilor in Italia va creste considerabil. Tot in viitor, cetatenii romani vor avea posibilitatea de a obtine cetatenia italiana si vor putea vota pentru alegerile politice. De la 1 ianuarie, politicienii romani isi vor da seama de greutatea pe care o are comunitatea romaneasca in societatea italiana", a mai spus avocatul italian Giancarlo Germani.
Statisticile oficiale
Potrivit informatiilor furnizate de catre Departementul pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni, la recensamantul din anul 2001, pe teritoriul Spaniei au fost inregistrati circa 25.000 de romani. Potrivit datelor Observatorului Permanent al Imigratiei, la 31 octombrie 2005, in Spania traiau 88.940 de romani cu statut legal. Numarul romanilor din Spania cu permis de sedere sau inregistrati la primarii (in curs de legalizare a sederii) este, insa, de cca. 445.000 de persoane, concentratia cea mai mare aflandu-se in zona Madridului - cca. 121.000 persoane, urmata de regiunile Valencia, cu cca. 59.000 si Catalonia, cu cca. 40.000 de persoane. S-au creat comunitati romanesti numeroase in zona Madridului (cu orasele satelit: Alcala de Henares, unde comunitatea romaneasca reprezinta cca. 90% din totalul imigrantilor, Arganda del Rey, Coslada), la Castellon de la Plana (dupa Madrid, la Castellon se afla cea mai mare concentratie de romani), Toledo, Roqueta del Mar, Valencia si Barcelona (la 31 octombrie 2005, numarul romanilor inregistrati in Catalonia era de 45.126 de persoane, 5,07% din totalul imigrantilor).
Numarul cetatenilor romani aflati legal in Italia, conform datelor publicate in luna octombrie 2006 de catre Institutul National de Statistica din Italia, este de 297.570 persoane, adica peste 10 % din totalul de 2 670 514 rezidenti straini in Italia. In 2004, conform datelor Ministerului Italian de Interne, cifra era de 243.793 persoane (fata de 237.010 persoane la 30.11.2003).
Cifra reala a romanilor aflati legal si ilegal in aceasta tara este estimata de catre asociatiile romanesti la cca. 1,5 milioane de persoane.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.