Sexul e un joc periculos, mai ales pentru adolescentii abia iesiti din copilarie. Nu stiu reguli simple, pentru ca nimeni nu se ocupa de educatia lor. Tocmai acest aspect il sesizeaza un studiu realizat in Marea Britanie, perfect valabil si la noi.

Un studiu realizat de un grup de cercetatori din Liverpool demonstreaza ca, in ultimii 150 de ani, pubertatea se instaleaza la varste din ce in ce mai mici. Aceasta observatie impune realizarea unei educatii sexuale adecvate, evident la varste din ce in ce mai mici. La ora actuala, modificarile fizice si capacitatea de a lua singur decizii nu se sincronizeaza. Tineri abia iesiti din copilarie isi incep viata sexuala si trebuie sa ia decizii rapide pentru probleme majore: boli cu transmitere sexuala, sarcina nedorita, experiente sexuale ratate etc. Pentru a preveni asocierea debutului in viata sexuala cu astfel de experiente sunt necesare informatii privitoare la sexualitate, modulate varstei.

PREA TARZIU. Potrivit doctorului Mark Bellis, tinerii sunt preveniti asupra riscurilor mult mai tarziu, adesea dupa ce acestia s-au confruntat deja cu o experienta sexuala nefericita. Sfaturile legate de sexualitate administrate in situatii extreme nu numai ca nu reprezinta o solutie in aceste momente critice, dar nici nu pot preveni esecul. Dovada ca, in ultimii ani, este in crestere numarul sarcinilor nedorite la adolescente, fenomen ce reprezinta o grava problema de sanatate publica. Pentru Gary Butler, profesor de pediatrie, educatia sexuala trebuie facuta cat mai devreme, tocmai pentru a evita avorturile, si nu doar pentru ca pubertatea este mai precoce.

DISCRETIE PERICULOASA