Marturisesc faptul ca, pentru acest articol, nu pot pretinde drepturi de autor. Insa va garantez ca merita sa-l cititi pentru ca veti putea putea vedea care este miza economica a bataliei pentru un loc in Parlamentul European. Nu vreau sa va mai bat
Marturisesc faptul ca, pentru acest articol, nu pot pretinde drepturi de autor. Insa va garantez ca merita sa-l cititi pentru ca veti putea putea vedea care este miza economica a bataliei pentru un loc in Parlamentul European. Nu vreau sa va mai bat capul cu atributiile politice ale eurodeputatilor. Poate cu alta ocazie. Poate dupa 13 mai, cand vom afla cu satisfactie patriotica si mandrie justificata numele celor care ne vor reprezenta cu cinste, competenta si asiduitate in Parlamentul European.
Deocamdata, iata fisa tehnica a veniturilor, asa cum reies ele dintr-o insumare a salariului de baza plus alocatiile de toate felurile si marimile. Mentionez ca, alaturi de toate astea, se vor putea adauga ceva beneficii substantiale daca se "prinde" un post bun, dintre cele care dau dreptul la privilegii de rang si functie. Sefi de Comisii sau vicepresedinti ai Parlamentului European. Sigur, e o mica problema: intre 2007 si 2009, europarlamentarii nostri vor primi, ca salariu, ce iau de-acasa, adica in jur de 1000 euro. De-abia din 2009 salariul lor va fi in jur de 7000 euro lunar. Dar, oricum, vor primi alocatii. Care sunt de urmatoarele tipuri: alocatii pentru a acoperi costurile necesare indeplinirii activitatii membrilor, calatorii plus alocatia zilnica. Apoi, tot basca: alocatia pentru cheltuieli generale si alocatia necesara angajarii unui asistent.
Alocatia zilnica pentru participarea la reuniunile oficiale in spatiul UE este de 274 de euro si acopera cheltuielile de cazare, masa precum si alte cheltuieli aferente sederii. Pentru participarea la reuniuni oficiale in afara spatiului UE, alocatia se reduce la jumatate, dar costul cheltuielilor de cazare si mic dejun sunt suportate de Parlament. De asemenea, mai poate da o alocatie, care poate ajunge pana la 3826 euro pe an, pentru a acoperi costurile calatoriei oriunde in lume (cu exceptia statului de origine al europarlamentarului) pentru diverse activitati parlamentare (conferinte, etc). Suma asta, la nevoie, poate fi folosita si pentru a acoperi costurile de cazare.
Europarlamentarii vor primi lunar si o alta suma, 3876 euro, necesara acoperirii cheltuielilor pentru facturi telefonice, echipament IT, calatoriei in statul lor de origine. Aceasta suma poate fi folosita pentru calatoriile euro-parlamentarilor, in cazul unei actiuni politice; diferenta intre alocatia specifica cheltuielilor de calatorie generale si aceasta ultima categorie este ca, de data aceasta, nici nu mai e nevoie de chitante justificative, tichete de imbarcare avion etc. Se merge la incredere....
Acum, mare, mare atentie! Ne facem datoria sa-i anuntam pe-ai nostri ca acum vine descrierea capitolului la care se pot trage marile tepe! Este vorba despre capitolul unde se reglementeaza angajarea asistentilor personali: aici, daca vor, ai nostri isi pot angaja rudele, prietenii, prietenele de toate categoriile, obligatiile, pilele si restul de personal care a binemeritat de la patrie sau de la familie. Informatiile noastre duc la concluzia ca, in acest moment, in Romania, la nivelul grupurilor parlamentare, s-a deschis un subteran, dar foarte activ targ de job-uri europene. Se trag sfori la greu, se fac presiuni incredibile, se pun in miscare randuri de pile si se trag sperante de smen. De ce? Stati sa vedeti!
Eurodeputatii au dreptul la o alocatie lunara de 15 222 euro in scopul de a-si angaja unul sau mai multi asistenti. Mai mult, daca asa doresc, mai multi membri eurodeputati pot sa-si angajeze un singur asistent. In acest caz, grupul astfel format va desemna un membru care sa semneze in numele lor contractul cu asistentul angajat.
Care va sa zica, in traducere prin raport cu mentalitatea alesilor neamului de la noi, s-a aflat urmatoarea informatie de baza: eu angajez la mine la Bruxelles pe cine vreau eu, in ce conditii vreau eu si, tehnic vorbind, nu dau socoteala nimanui. Cum, in cazul alor nostri, nu intra in conversatie socoteala fata de alegator, deoarece e prost si nu conteaza, atunci incepe raiul european. Exact ca in formula clasica cu "trai neneaca", numai ca, in acest caz, "banii babacii" sunt cei ai contribuabilului european.
Dar, puteti obiecta, si la ceilalti e la fel! Asa e, iar diferenta, daca exista, este de calitatea europarlamentarilor si constiinta lor profesionala. Cum ii stiti dvs. pe ai nostri, atunci cred ca va este foarte usor sa va imaginati pe cine vom trimite la Bruxelles. Cum pe cine? A anuntat vreun partid competitie deschisa pentru ocuparea unui post de candidat in alegerile pentru Parlamentul European? Va imaginati, fie macar si intr-o clipa de ratacire, ca va exista vreun concurs real de competente pentru posturile mirifice de asistent parlamentar? Credeti cumva ca va fi stabilita macar o lista de criterii minimale de angajare in asemenea posturi in care europarlamentarilor nostri sa li se recomande discret sa nu-si angajeze unii altora, la schimb, rubedeniile si tot restul de interese si obligatii?
Poate credeti ca este o discutie teoretica, va inselati amarnic. Batalia pe locurile de la Bruxelles e in plina desfasurare. Povestea cu politica e altceva. Acum e vorba despre papica, buna, linistita, ferita de zbaterile si nervii de acasa. Culmea e ca, in indiferenta generala, vom parasuta la Bruxelles tot pe cine avem si azi, sau de aceeasi calitate....si, ca acum, cel mai bun scenariu va fi ignorarea cu indiferenta binevoitoare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.