Daca vrea, artistul Stefan Caltia poate fi chiar si un "Vanzator de aripi". Si a vrut. S-a lasat curatoriat de catre fiul sau, Matei si a rezultat o expozitie personala ce va fi panotata pana pe 17 decembrie in sala temporara a Muzeului de Arta din C
Daca vrea, artistul Stefan Caltia poate fi chiar si un "Vanzator de aripi". Si a vrut. S-a lasat curatoriat de catre fiul sau, Matei si a rezultat o expozitie personala ce va fi panotata pana pe 17 decembrie in sala temporara a Muzeului de Arta din Cluj Napoca-Palatul Banffy. Expozitia ofera o perspectiva de ansamblu asupra ultimelor preocupari, dar si asupra etapelor de creatie din perioade anterioare. Alaturi de lucrari realizate in timpul anului, se vor afla desene si picturi semnate Stefan Caltia din colectii private, perioada 1970-2005. Cel mai recent catalog dedicat plasticianului "Stefan Caltia / detaliu" -, realizat si lansat in urma cu trei ani de catre Galeria Posibila, se va gasi si la "Vanzatorul de aripi" in Cluj.
Stefan Caltia nu este doar un artist a carui recunoastere a depasit demult granitele (lucrarile sale se afla in colectii private sau publice europene, atragand interesul muzeelor mai ales din spatiul scandinav), el detine de asemenea o cota importanta in cadrul vanzarilor de arta contemporana romaneasca. In ultimii ani, Caltia a mai expus la Timisoara (2003) - Galeria Mansarda a Universitatii de Vest; eveniment "XL Stefan Caltia" la libraria Carturesti (2004) - lansarea catalogului; Galeria Posibila (2005) - "Noaptea calatorului"; Sibiu (octombrie) - expozitia "Voyages Transylvaniens", proiect initiat de Delegatia Wallonie - Bruxelles, curator Jan de Maere, in cadrul programului "Anul Francofoniei".
In paralel cu expozitia "Vanzatorul de aripi", organizatorii - Galeria Posibila - le propun iubitorilor de frumos un "art weekend la Cluj". Acestia sunt invitati sa redescopere Muzeul de Art, aflat in locatia Palatului Banffy, monument construit in stilul baroc ce adaposteste acum lucrari importante de arta romaneasca si universala. Lacasuri de cult, constructii laice, sculpturi de secol XIV-XVI, fragmente de fortificatie, serele Gradinii Botanice a Universitatii Babes-Bolyai, de inceput de secol 20...
Vernisajul expozitiei lui Stefan Caltia are loc maine, la orele 16.00. (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.