Scriitorul american William Styron, 81 de ani, a murit de pneumonie in localitatea Martha's Vineyard, din statul Massachusetts. El este autorul celebrului roman "Alegerea Sofiei" (1979), povestea plina de dramatism a unei supravietuitoare a Holocaust
Scriitorul american William Styron, 81 de ani, a murit de pneumonie in localitatea Martha's Vineyard, din statul Massachusetts. El este autorul celebrului roman "Alegerea Sofiei" (1979), povestea plina de dramatism a unei supravietuitoare a Holocaustului din Polonia, ecranizat in 1982 cu Maryl Streep in rolul principal. Printre operele lui Styron se mai numara si romanul "The Confessions of Nat Turner" (1967), pentru care a fost rasplatit cu premiul Pulitzer. Styron avea probleme grave de sanatate de multa vreme si nu a mai publicat opere de amploare de mai bine de 25 de ani.
"Este teribil", a declarat Kurt Vonnegut, un alt scriitor american extrem de valoros si prieten vechi cu Styron. "Era sensibil, amuzant, puternic, mandru si jongla efectiv cu cuvintele", a mai precizat acesta. Un alt bun prieten si scriitor, celebrul Norman Mailer, spune ca opera lui Styron va dainui datorita "fortei sale unice". "Nici un alt scriitor american al generatiei mele nu a fost la fel de omniprezent si nu a posedat un asemenea simt al elegiei", a precizat Mailer pentru "New York Times".
Moartea mamei l-a urmarit toata viata
Styron s-a nascut in 1925 in Newport News, Virginia. Tatal sau era constructor de nave. Mama sa a murit pe cand Styeon avea doar 13 ani, tragedie care il va bantui toata viata, dupa cum el insusi va declara multi ani mai tarziu. "Unele din probleme mele au legatura directa, cred, cu suferinta continua provocata de moartea mamei mele", a precizat el intr-un interviu acordat in 1990.
In 1951 a terminat primul sau roman "Lay Down in Darkness", saga unei familii sudiste confruntate cu alcoolismul, suferintele mentale si sinuciderea. Dupa "The Long March" si "Set this House on Fire", numele Styron devine celebru dupa publicarea, in 1967, a romanului "The Confession of Nat Turner", povestea unui sclav care conduce o revolta inecata in sange cu putin timp inaintea Razboiului Civil American. Desi opera sa a fost rasplatita cu prestigiosul premiu Pulitzer, Styron a fost acuzat de rasism si deformarea istoriei. El s-a aparat insa spunand ca scriitorii au datoria de a "medita" asupra istoriei.
In 1979 publica "Alegerea Sofiei", un roman de 600 de pagini ecranizat ulterior cu Maryl Streep in rolul principal si care in 2002 devine sursa de inspiratie pentru un spectacol de opera. Dupa publicarea romanului, scriitorul este criticat din nou pentru felul in care abordeaza drama Holocaustului. Evreii il acuza de cinism pentru ca a facut din exterminarea lor un succes comercial. La mijlocul anilor '80 sufera o puternica depresie si petrece mult timp in spital in urma unei tentative de sinucidere. In 1993 publica ultima sa opera importanta - "Darkness Visible: A Memoir of Madness," o serie de confesiuni dureroase, in care evoca moartea mamei sale si frica teribila traita la 20 de ani in momentul in care divizia de marina din care facea parte i-a infruntat pe japonezi in insula Okinawa. A fost casatorit din 1953 cu Rosa Burgunder, cu care a avut patru copii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.