Una dupa alta, trei observatii ale presedintelui tarii, domnul Traian Basescu arata ca domnia sa nu se prea impaca cu acele articole din Constitutie care definesc sau mai bine spus nu definesc, cum ar dori domnia sa, atributiile prezidentiale... Legi
Una dupa alta, trei observatii ale presedintelui tarii, domnul Traian Basescu arata ca domnia sa nu se prea impaca cu acele articole din Constitutie care definesc sau mai bine spus nu definesc, cum ar dori domnia sa, atributiile prezidentiale... Legile sigurantei nationale (cum au iesit ele de la Guvern, S.O.), spune domnia sa, sunt "destul de proaste"... Unde s-a mai auzit asa ceva, ca presedintele unui stat democratic sa declare, precum un politician oarecare, o lege ca fiind proasta? Unde s-a pomenit ca seful statului sa spuna despre o doamna ministru ca e "dificila si capricioasa", cum s-a exprimat tot domnul Basescu despre doamna Monica Macovei, ministru al Justitiei? Sau sa puna oamenii politici la punct?
Culmea este ca atari incalcari ale limitelor prezidentiale au loc tocmai in Romania, intr-o tara unde Constitutia si-a propus sa restranga aceste limite. Din respect pentru institutia prezidentiala, putini sunt cei care amintesc presedintelui ca una e sa fii capitan de vas si alta e sa fii in fruntea unei republici parlamentare. Ca sa nu mai vorbim de bobarnacele administrate primului-ministru, in care seful statului vede mai curand un concurent decat primul sau colaborator, precum e normal.
Domnul Basescu cunoaste insa notiunea de limita aplicata altora. Domnia sa invita pe omul politic liberal Patriciu sa renunte a controla oamenii politici... Taifasul politic nu are nimic comun cu exercitiul functiei prezidentiale.
Concluzia: mai mult decat predecesorii sai, domnul Basescu e nemultumit de actuala Constitutie; si ar dori o alta care sa-l faca, de buna seama, sef de stat si de guvern, ceea ce deocamdata nu se poate. De aceea, nu-i ramane decat sa respecte Constitutia pentru a nu aduce tarii prejudicii pe plan intern si international.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.