Moshe Katzav, presedintele israelian, afectat, deja, de un scandal sexual, a devenit, in ultimele 48 de ore, obiectul unor zvonuri legate de o presupusa tentativa de suicid. Se vorbea chiar de incetarea din viata a sefului statului. Pe parcursul zile
Moshe Katzav, presedintele israelian, afectat, deja, de un scandal sexual, a devenit, in ultimele 48 de ore, obiectul unor zvonuri legate de o presupusa tentativa de suicid. Se vorbea chiar de incetarea din viata a sefului statului. Pe parcursul zilei de marti, telefoanele de la casa presedintelui din Ierusalim nu raspundeau, astfel incat, pana spre seara, zvonistica s-a amplificat. Seara, la orele 18:30, masina neagra blindata "Volvo" a lui Moshe Katzav a sosit, in cel mai strict secret, la una din portile spitalului "Hadassa Ein Kerem" din Ierusalim. Moshe Katzav, insotit de sotia sa si de trei bodyguarzi, a fost vazut coborand din masina si intrand pe o poarta laterala a Institutului Oncologic "Sharet". Presedintele a fost examinat timp de trei ore, de specialistii cardiologi, dupa care s-a reintors la resedinta prezidentiala. Mass-media israeliene comenteaza astfel povestea: Katzav se afla de cateva saptamani intr-un teribil stress, provocat de cercetarile Politiei si de presiunile de a demisiona temporar din functia de presedinte al statului Israel, asa ca nu e de mirare ca a decis sa-si faca un control cardiac. Dar misterul in care s-a desfasurat acest control, ora neuzuala la care a sosit cuplul prezidential la spital, faptul ca telefoanele resedintei prezidentiale erau inchise, continuau sa alimenteze speculatiile. La miezul noptii de marti spre miercuri, surse prezidentiale au anuntat ca Moshe Katzav se simtea bine si isi exprimase intentia de a-si continua activitatea si de a fi prezent la ceremonia omagiala in amintirea prim-ministrului Yitzhak Rabin, asasinat in urma cu 11 ani, de catre un evreu extremist.
O ceremonie neobisnuita pentru Rabin
In mod traditional, ceremonia inchinata memoriei lui Yitzhac Rabin are loc, in fiecare an, la casa presedintelui din Ierusalim. Anul acesta, insa, s-a incercat transferarea manifestarii omagiale intr-o alta locatie, pentru a-l impiedica, astfel, pe Moshe Katzav sa fie "gazda" si sa ia cuvantul. Desi acuzatiile de hartuire sexuala, viol, si de grave incalcari ale legii nu au ajuns inca in fata judecatorilor, o parte din opinia publica israeliana crede ca "primul cetatean al tarii" nu mai are tinuta morala sa-si continue activitatea. Katzav refuza, insa, sa demisioneze temporar, pana ce instanta va constata vinovatia sau nevinovatia sa. Presedintele Moshe Katzav a trimis 500 de invitatii unor mari personalitati din viata politica, economica si social-culturala a tarii, dar numai 170 au confirmat ca vor fi prezenti la ceremonie. Ancheta Politiei i-a determinat pe conducaatorii tarii, in frunte cu premierul Ehud Olmert si presedinta Knessetului (Parlamentul israelian) Dalia Itzic, sa nu dea curs invitatiilor. Familia lui Yitzhak Rabin a ezitat mult, dar Dalia Rabin, fiica fostului prim-ministru asasinat, a decis totusi sa fie prezenta pentru a nu-i "intrista" pe elevii scolii care poarta numele lui Yitzhak Rabin, invitati la ceremonie. La 4 noiembrie, zeci de mii de persoane vor cinsti memoria disparutului in "Piata Rabin", unde a fost asasinat premierul. Cunoscutul scriitor israelian David Grossman va iesi din izolarea in care a trait dupa pierderea unicului sau fiu in razboiul din Liban, si va lua cuvantul. Un requiem care trebuie sa alarmeze, pentru ca e posibil sa aiba loc inca un asasinat politic in Israel, a declarat Dalia Rabin.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.