Uniunea Nationala a Colegiilor Consilierilor Juridici din Romania (UNCCJR) a informat CSM ca "peste 25.000 de consilieri juridici se vor inscrie in baroul Constitutional (actualul Barou paralel infiintat de avocatul Pompiliu Bota - n.r.)". Aceasta in
Uniunea Nationala a Colegiilor Consilierilor Juridici din Romania (UNCCJR) a informat CSM ca "peste 25.000 de consilieri juridici se vor inscrie in baroul Constitutional (actualul Barou paralel infiintat de avocatul Pompiliu Bota - n.r.)". Aceasta intentie a consilierilor juridici din Romania - de a deveni avocati in barourile paralele - este reactia UNCCJR la o decizie a instantei supreme. Sectiile Unite ale Curtii de Casatie au pronuntat decizia nr.XXII/2006 prin care au solutionat intr-un anumit sens un recurs in interesul legii, promovat de Ilie Botos, in ultimile sale zile de mandat in functia de procuror general al Romaniei. Botos a cerut instantei supreme sa se pronunte daca statutul profesiei de consilier juridic permite acestei categorii profesionale sa infiinteze societati de consultanta juridica. Cum existau solutii contrare, emise de multe instante din tara, prin recursul in interesul legii Curtea de Casatie a declarat ca inadmisibile cererile de infiintare si inmatriculare a societatilor comerciale de consultanta, asistenta si reprezentare juridica. Altfel spus, astfel de activitati juridice, practicate de 25.000 de consilieri juridice (licentiati in drept), au fost interzise acestei categorii profesionale aflate in concurenta, pe viata si pe moarte, cu avocatura. Astfel, prin recursul lui Botos, solutionat de instanta suprema, 25.000 de consilieri juridici au ramas someri (muritori de foame), in timp ce breasla avocatilor a ramas stapana absoluta a consultantelor juridice, activitate generatoare de nesecatuite resurse financiare intr-o economie de piata.
"Diferente de tratament"
Favorizarea avocatilor a fost imediat sesizata de UNCCJR, care a si atentionat CSM: "Consideram absolut abuziv faptul ca Inalta curte de Casatie a preluat, efectiv, cuvant cu cuvant, textul recursului in interesul legii, promovat de Ilie Botos, care a fabricat acest recurs la cererea si sub influenta avocatilor reuniti in Baroul Bucuresti (...) Puterea judecatoreasca din Romania a reusit sa creeze grave diferente de tratament intre consilierii juridici care au apucat sa inmatriculeze asemenea societati comerciale si cei care nu mai pot sa realizeze acest lucu dupa emiterea deciziei pronuntate de Inalta de Curte de Casatie si Justitie".
"Impotriva concurentei"
In data de 31 octombrie a.c., un reprezentant al Colegiului Consilierilor juridici din Bucuresti, Iulian Urban, s-a adresat baroului condus de avocatul Pompiliu Bota, solicitandu-i "organizarea unei intalniri in care sa se dezbata planuri de actiune comuna impotriva abuzurilor si pentru a aparar drepturi frecvent incalcate de (...) catre avocatii traditionali (barourile lui Calin Zamfirescu - n.r.)". In finalul adresei catre baroul lui Bota, reprezentantul UNCCJR atentioneaza asupra faptului ca "avocatii traditionali se folosesc de Justitie pentru a lovi si in consilierii juridici, atacand pe oricine incearca sa le creeze concurenta". UNCCJR mai arata ca "recursul in intersul legii a fost promovat de Ilie Botos la cererea avocatilor traditionali". In consecinta, se observa ca nu mai putin de 25.000 de consilieri juridici, ramasi fara firme de consultanta, vor ingrosa randurile baroului Bota, deoarece in aceasta structura profesionala este admis orice jurist (licentiat in drept).


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.