Liderul Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah (foto), a afirmat ca au fost demarate discutii indirecte intre gruparea sa si Israel, prin intermediul unui mediator numit de ONU, privind un schimb de prizonieri. Acesta a fost primul anunt potrivit caruia
Liderul Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah (foto), a afirmat ca au fost demarate discutii indirecte intre gruparea sa si Israel, prin intermediul unui mediator numit de ONU, privind un schimb de prizonieri. Acesta a fost primul anunt potrivit caruia se desfasoara discutii indirecte pentru a asigura eliberarea prizonierilor. Liderul Hezbollah a refuzat sa intre in detalii sau sa speculeze cu privire la durata discutiilor. Se presupune, insa, ca miscarea acestuia doreste ca, in schimbul libertatii celor doi militari israelieni, sa fie eliberati prizonierii libanezi si palestinieni. Israelul nu a comentat afirmatiile lui Nasrallah.
Tsahal continua survolarea Libanului
Armata Israelului, Tsahal, va continua survolarea Libanului, ignorand opozitia vehementa manifestata in legatura cu acest demers de catre Natiunile Unite si Guvernul libanez. "Pot sa protesteze cat doresc; zborurile noastre, pentru misiuni de informare, vor continua", a declarat viceministrul israelian al Apararii, Ephraim SnehSneh. Aviatia israeliana a survolat si marti, in mod intensiv, la joasa altitudine, Beirutul si sudul Libanului, unde este desfasurata Forta Interimara a Natiunilor Unite in Liban (FINUL). "Nu este vorba despre zboruri de agrement ci de operatiuni destinate sa repereze inamici, teroristi", a adaugat Sneh, care a fost numit in functia de ministru adjunct al Apararii saptamana aceasta."Faptul ca exista un armistitiu in Liban nu a transformat aceasta tara intr-o noua Elvetie. Hezbollah continua sa se antreneze si sa se inarmeze", a comentat acelasi responsabil. "Trebuie ca lucrurile sa fie foarte clare: numai dupa ce vom avea informatii ca furnizarea de arme catre Hezbollah, provenind din Siria, a incetat si ca cei doi militari ai nostri (rapiti de Hezbollah la 12 iulie) au fost eliberati, numai atunci vom putea discuta despre incetarea acestor zboruri", a subliniat oficialul. La randul sau, Armata libaneza a anuntat, intr-un comunicat, ca a ripostat cu foc asupra avioanelor israeliene, in timpul survolurilor acestora de marti. (Ileana CORNEA)
Negroponte la Tel Aviv pentru Iran
Directorul Comunitatii Nationale de Informatii a Statelor Unite, John Negroponte, se afla, de ieri, in Israel unde va discuta cu premierul Ehud Olmert si cu responsabili din serviciile israeliene de informatii, au declarat surse care au dorit sa isi pastreze anonimatul. Conform surselor, Negroponte urma sa discute cu interlocutorii sai despre dosarul nuclear iranian, precum si despre negocierile aflate in derulare pentru eliberarea soldatului israelian Gilad Shalit, capturat la 25 iunie in apropiere de Fasia Gaza de catre grupari armate, si a celor doi militari rapiti la 12 iulie de Hezbollah, la frontiera cu Libanul, informeaza Mediafax. Vizita lui Negroponte, principalul consilier al presedintelui Bush, se inscrie in cadrul unei noi initiative a SUA de relansare a procesului de pace in Orientul Mijlociu, a dezvaluit un ziar israelian, adaugand ca, inainte de a sosi in Israel, oficialul american a discutat cu responsabili egipteni la Cairo. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.