Uniunea lui Marko Bela a reusit sa puna pumnu-n gura liderilor Consiliului National Secuiesc(CNS) si celor ai Uniunii Civice Maghiare(UCM), organizatii rivale care risca sa rupa-n doua electoratul UDMR. Astfel, in urma cu cateva zile, dupa o scurta d
Uniunea lui Marko Bela a reusit sa puna pumnu-n gura liderilor Consiliului National Secuiesc(CNS) si celor ai Uniunii Civice Maghiare(UCM), organizatii rivale care risca sa rupa-n doua electoratul UDMR. Astfel, in urma cu cateva zile, dupa o scurta discutie cu Marko, presedintele UCM Csapo Jozsef si-a inaintat, netam-nesam, demisia din functie. Surse apropiate fostului presedinte au declarat pentru ZIUA ca motivul demisiei lui Csapo Jozsef rezida in presiunile pe care Marko le-a exercitat asupra sa. Sursele citate ne-au explicat ca presedintele Uniunii i-a propus liderului CNS un targ imperativ, deloc fructuos pentru secui. Marko i-a solicitat lui Csapo Jozsef ca CNS sa faca lobby pentru UDMR promitand, in schimb, sprijin parlamentar in vederea organizarii unui referendum privind autonomia Tinutului Secuiesc. Marko nu a uitat sa stabileasca insa o serie de conditii drastice pentru parafarea targului: CNS nu va avea nici o initiativa vizavi de autonomie fara stirea Uniunii, iar orice demers in acest sens va fi facut ca si cum ar veni din partea UDMR. La randul lui, Csapo Jozsef a refuzat oferta spunand ca Uniunea nu vrea nimic altceva decat sa se foloseasca de capitalul politic al secuimii.
Avertismentul UDMR
Sursele ne-au povestit ca, in fata refuzului, Marko l-a avertizat pe liderul secuilor ca, fara "prietenia" UDMR, autonomia Tinutului Secuiesc este un deziderat de neatins. Prima urmare a intrevederii a fost demisia fara drept de apel a presedintelui CNS. Mai mult, Csapo Jozsef a refuzat sa asigure interimatul CNS. Sursele ne-au precizat ca, intr-un final, el le-a trimis o scrisoare celorlalti lideri CNS, pentru a le explica gestul demisiei. Potrivit surselor, in epistola, acesta le-a povestit ca, dupa discutia cu Marko, a inteles ca dezideratele fundamentale ale CNS "nu mai pot fi atinse".
Decapitarea lui Csapo Josef nu reprezinta insa decat un episod in mazilirea rivalilor UDMR. ZIUA a titrat recent ca, gratie negocierilor tainice cu Cotrocenii, Marko a primit garantia ca inamicii de la UCM nu vor reusi sa se inscrie ca partid.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.