PSD investeste bani grei intr-un consilier de imagine, specializat pe campanii electorale, desi pana la alegeri mai sunt, teoretic, fix doi ani. Ron Werber este, incepand cu 18 noiembrie 2005, sfatuitorul pesedistilor si, in special al lui Mircea
PSD investeste bani grei intr-un consilier de imagine, specializat pe campanii electorale, desi pana la alegeri mai sunt, teoretic, fix doi ani. Ron Werber este, incepand cu 18 noiembrie 2005, sfatuitorul pesedistilor si, in special al lui Mircea Geoana, pe probleme de strategie electorala. Onorariul consilierului se ridica la suma de 5000 de euro pe luna, Werber urmand sa incaseze in total circa 90.000 de euro pe an. Contractul a fost incheiat intre firma lui Werber si reprezentantul PSD, Aristide Roibu cu un an inainte ca social-democratii sa intre intr-un colaps financiar. Faptul ca in septembrie 2006 conturile PSD au fost blocate pentru neplata datoriilor din campania precedenta, nu i-a impiedicat pe pesedisti sa il plateasca in continuare pe consultantul lui Geoana. Desi, in ultimul an, liderul amintit nu a excelat la capitolul imagine, ba mai mult, a reusit sa frizeze penibilul, la sfaturile consilierului israelian. Werber s-a facut remarcat doar prin rebrenduirea partidului, respectiv a schimbarii culorii, din albastru in rosu, si prin schimbarea siglei, din trandafiri in cocori. Ideea a fost una nefericita, mai ales ca a aparut exact in perioada in care Romania traversa criza gripei aviare.
Mai mult, acesta i-a pus pe activistii partidului sa le spuna oamenilor fabula cu iepurele si broasca testoasa, cu Basescu "Traienila", pe post de iepure, si PSD in rol de broasca testoasa care va ajunge prima la linia de sosire. La capitolul performante ale lui Werber trebuie amintit si faptul ca PDSR-ul lui Ion Iliescu a pierdut in 1996 alegerile, avandu-l consilier. Interesant este faptul ca actuala conducere a PSD a semnat contractul cu firma lui Werber pe o perioada care ii depaseste cu mult mandatul. In cazul in care actuala conducere a PSD va fi schimbata la congresul din aprilie 2007, iar viitorii sefi nu-l vor de consultant pe Werber, partidul ramane sa-i plateasca acestuia cate 5000 de euro timp de sase luni. ZIUA va prezinta termenii contractului semnat de PSD cu firma de consultanta israeliana. (C.E.)
Termenii contractului de consultanta PSD-WPA
Contractul dintre PSD, reprezentat de trezorierul Aristide Roibu, si firma Werber Public Affairs, reprezentata de Ron Werber, a fost semnat pe 18 noiembrie 2005. In "preambulul" actului, partile declara ca Werber Public Affairs (denumit ca WPA sau "Consultantul") va avea rol de consultant de campanie strategica pentru PSD, "pentru o perioada care incepe cu data de 18 noiembrie 2005 si se termina in ultima zi a lunii in care vor avea loc alegeri parlamentare in Romania sau pe data 31 mai 2007 (n.r.- considerata de parti a fi data maxima pentru organizarea eventualelor alegeri anticipate)". Acelasi document arata ca firma lui Ron Werber va oferi PSD "consultanta strategica, analiza si consiliere pe toate problemele politice, de comunicare si de campanie, cu scopul de a imbunatati imaginea si scorul PSD (n.r.-in sondaje) si pentru a pregati victoria PSD in alegerile nationale, cu respectarea angajamentulelor si termenelor descrise in contract". Documentul stipuleaza, in partea introductiva, ca WPA se angajeaza sa ofere consultanta profesionista si pregatire eficienta liderilor locali ai PSD si principalilor activisti, in vederea campaniei electoral.
Permanent la dispozitia partidului
Prima serie de angajamente a "Consultantului" fata de PSD, il obliga pe acesta sa-i serveasca drept consilier de campanie presedintelui partidului, secretarului general si intregii structuri de conducere a partidului, in probleme de strategie si tactica. WPA se mai obliga, prin contract, sa supravegheze crearea unui plan de campanie functional si pe termen lung, pentru PSD. Acelasi contract arata ca WPA trebuie sa supravegheze si sa coordoneze programul de instruire in privinta aparitiilor publice si in media ale liderilor nationali ai PSD, aparitii urmate de sedinte regulate care sa traga concluziile. "Sarcinile de mai sus vor fi implementate atat oral, cat si in scris", se mai arata in documentul citat.
Cotractul il mai obliga pe consultant sa fie la dispozitia PSD tot timpul, de fiecare data cand este solicitat, atunci cand se afla in afara tarii, prin telefon sau e-mail, sau atunci cand se afla in Romania, prin prezenta fizica. "Consultantul va petrece o sesiune de lucru pe luna in Romania, fiecare sesiune urmand sa dureze patru zile", se scrie in document, care mai arata ca, atunci cand este nevoie, consultantul va veni in Romania chiar si in afara sesiunilor stabilite contractual, dar numai prin consimtamant reciproc. Potrivit documentului, Consultantul va lucra pentru PSD chiar si atunci cand nu este in Romania, realizand materiale de lucru scrise, sedinte si raspunzand on-line la solicitarile PSD.
WPA a primit 90.000 de euro de la PSD in 2005
In ceea ce priveste modalitatea de plata a consilierului angajat, contractul prevede ca acesta va primi banii in doua transe. Prima perioada de plata este denumita in document "Off campaign session" (sesiunea dinaintea campaniei). Cea de-a doua perioada este "Campaign Session" (sesiunea de campanie) si incepe cu sase luni inainte de ziua alegerilor. In acest fel, pentru sesiunea dinaintea campaniei electorale, PSD plateste consultantul angajat cu un salariul total net de 5000 de euro+TVA (daca este cazul) pe luna. Fiecare plata a salariului, stipuleaza contractul, se va face in avans, pe trei luni. Astfel, pentru luna noiembrie (partial, contractul fiind semnat pe 18 ale lunii), decembrie si ianuarie 2006, Ron Werber a primit suma totala de 12.500 de euro. In urmatoarele trei luni consultantul a primit salariul intreg, adica 15.000 de euro, iar pentru ultimele patru luni ale anului 2006 s-a ales cu frumoasa suma de 20.000 de euro. Documentul mai prevede si faptul ca salariul va fi achitat doar in euro si doar prin transfer bancar, intr-un cont care, de asemenea, apare in contract. "In cazul in care intervin alegerile inainte de termen si sesiunea de campanie electorala incepe inainte de 31 mai 2007 consultantului i se va aloca o suma aditionala salarizarii pentru perioada de dinaintea campaniei electoral", mai prevede actul semnat de PSD si Ron Werber. In ceea ce priveste salarizarea pentru sesiunea de campanie eletorala propriu-zisa, aceasta va fi negociata de parti la timpul potrivit. In afara salariului stabilit, WPA a mai primit de la PSD, potrivit contractului, un birou complet echipat la sediul national al partidului, cu "3 computere (Office XP+ Power Point- Acrobat Reader)", "acces nelimitat la internet", "imprimanta laser", "trei linii de telefon", "fax cu hartie normala", la care se mai adauga perosnal calificat si disponibil in format full-time.
Spionul Mitrea
Documentul mai prevede ca, in cazul in care sesiunea de campanie electorala incepe dupa 31 mai 2007 durata contractului va fi in mod automat marita. Acelasi act arata ca daca PSD vrea sa rezilieze contractul, trebuie sa-l anunte in scris pe consultant cu doua luni inainte si doar daca are sa-i reproseze incapacitatea de a-si exercita indatoririle pentru 30 de zile consecutiv. In acest sens, se poate rezilia contractul daca angajatul nu si-a putut justifica neindeplinirea sarcinilor de serviciu (de exemplu, in caz de boala, daca nu a fost adusa o adeverinta de la un medic specializat sau nu l-a avertizat pe secretarul general al partidului in prealabil). Contractul mai poate fi reziliat si daca salariatul si-a exercitat atributiile cu intarziere sau le-a exercitat, dar de o maniera care lasa de dorit, "in ciuda avertismentelor scrise prealabile ale secretarului general al partidului ( n.r., adica Miron Mitrea)".
Pe de alta parte, si PSD are propriile indatoriri fata de consultant. De exemplu, daca PSD intarzie 10 zile cu plata salariului, Werber poate rezilia contractul, iar in acest caz partidul are obligatia sa-i returneze suma datorata, la care se mai adauga salariul pe urmatoarele sase luni. Acesti bani ar urma sa-i fie achitati consultantului in maxim zece zile lucratoare de la rezilierea contractului. In cazul in care partile decid de comun acord sa rezilieze contractul din oricare alte motive in afara de cele mai sus mentionate, PSD tot este obligat sa-i plateasca angajatului salariul de urmatoarele sase luni, intr-o singura transa, in cel mult zece zile de la rezilierea contractului. (Carmen EPURAN)
Cristian Diaconescu, purtator de cuvant al PSD: Cred ca exista
"Conturile partidului au fost deblocate. Nu stiu cat timp au fost blocate, cam cinci zile, pana la o saptamana maximum. Nu stiu de vreun contract incheiat intre PSD si Werber dar cred ca exista". (C.E.)
Strategia lui Werber: cocorii, broasca si iepurele
Contributia lui Werber s-a facut resimtita in strategia de rebranduire a partidului, el fiind cel care a realizat celebra sigla cu cei noua cocori. PSD a pus repede in practica sfaturile consilierului si la manifestarile mai de amploare ale partidului si-a imbracat toti membrii in tricouri rosii, sepci la fel de rosii, toate cu cocori pe ele. Tot el a avut ideea unui atac concertat al social-democratilor asupra Guvernului, asa incat Mircea Geoana si ai lui s-au plimbat si au impartit, in episoade, prin pietele bucurestene, fluturasi si brosuri cu minciunile "Aliantei portocalii".
Pasari migratoare in timpul gripei aviare
Principala misiune a consilierului Werber este sa-i invete pe liderii PSD cum sa se comporte cu electoratul, dar mai ales ce sa le spuna. Accentul cel mai mare a fost pus pe speach-ul lui Geoana, astfel incat acesta a inceput sa sune de luni bune de zile "mobilizarea generala" la PSD si sa atentioneze cu obstinatie ca "PSD a intrat intr-o logica de campanie electorala", ca "alegerile anticipate sunt iminente" si ca "pesedistii vor merge cu motoarele la maximum". Daca strategia lui Werber a prins imediat la Geoana, nu acelasi lucru s-a intamplat si cu membri simpli de partid sau cu alesii locali ai PSD. Acestia au fost pusi in situatia penibila de a se prezenta precum cocorii, intr-o perioada in care tara era macinata de gripa aviara. Anton Ardelean, primar in Tautii Magheraus din Maramures a povestit presei centrale cum a fost la o instruire pentru campania electorala, actiune coordonata de Ron Werber. El nu a putut sa uite cum consilierul PSD a adus in plina gripa aviara mesajul cu cocorii. Primarul de la Tautii Magheraus s-a plans si de "mesajele subliminale" pe care a fost invatat sa le transmita mai departe. Anton Ardelean a relatat unul dintre aceste mesaje: fabula cu iepurele si broasca testoasa. Activistii PSD au fost nevoiti sa le spuna oamenilor ca iepurele Traienila alearga, dar se opreste, in timp ce PSD este broasca testoasa, care ajunge prima la linia de sosire. Pesedistii nu au uitat insa ca "iepurele Traienila" i-a facut sa sufere la ultimele alegeri, cand a castigat lupta impotriva "ursului Nastase". Pesedistii au fost insa multumiti ca au fost invatati sa spuna tot timpul cat de incompetenti sunt portocalii si tot ce a fost gresit in guvernarea Nastase. Mai important, alesii PSD au fost indrumati sa spele sintagma de baroni locali si de imbuibati.
Conturi blocate
In septembrie 2006, conturile PSD din intreaga tara au fost blocate dupa ce partidul a acumulat datorii de miliarde de lei din campania electorala pentru presedintie din anul 2004.
Sumele datorate ar fi trebuit platite firmelor care au contribuit la campania electorala a lui Adrian Nastase din toamna anului 2004. Firmele respective au dat in judecata PSD si au obtinut blocarea conturilor. Desi la nivel oficial social-democratii au sustinut ca nu este o problema grava si ca in realitate nu s-a intamplat nimic, PSD a atacat imediat in instanta deciziile de blocare a conturilor. Mai mult, conducerea actuala a partidului l-a gasit vinovat exclusiv pe Adrian Nastase, acestuia imputandu-i-se printre altele si neplata unor caciulite de campanie achizitionate in campania din 2004. Datoriile PSD au generat un conflict in interiorul PSD. Primul care a deschis razboiul declaratiilor a fost Mircea Geoana, el afirmand in discursul de incheiere de la Scoala de vara a TSD ca Adrian Nastase "a lasat partidul plin de datorii, insa el se plimba cu Mercedes-ul". In replica, Nastase a spus ca si-a platit intotdeauna datoriile si intentioneaza sa faca acest lucru si de acum inainte. El a mai spus ca banii obtinuti de partid din vanzarea in 2005 a unui imobil au fost utilizati, printre altele, pentru plata unor consilieri din strainatate. Mai mult, fostul presedinte social-democrat a sustinut ca datoriile nu sunt ale lui ci ale uniunii PSD-PUR. De altfel, problemele financiare pe care le ridica un contract de consultanta intre firma lui Werber si PSD au fost dezbatute aprins intre liderii social-democrati. Geoana a incercat sa se disculpe in fata colegilor, spunand ca el nu are consilieri din strainatate.
A ajutat PDSR sa intre in Opozitie
Ron Werber a fost adus din Israel la propunerea secretarului general al PSD, Miron Mitrea. Secretarul general al social-democratilor a optat pentru aceasta solutie pentru ca ar fi fost exasperat ca nu se poate intelege cu Mircea Geoana in ceea ce priveste conceptele de strategii politice. Seful PSD a sustinut, in schimb, ca respectivul consilier a fost adus pentru a conduce campania PSD la alegerile anticipate. Primul sfat pe care Werber i l-a dat lui Mircea Geoana a fost acela de a nu se mai prezenta in fiecare zi la conferintele de presa organizate la partid. Motivul l-a reprezentat faptul ca seful de partid trebuie sa fie o persoana care transmite numai mesaje importante, pentru a nu-si eroda credibilitatea si a nu-si minimaliza functia. Legaturile lui Werber cu PSD nu sunt nici noi si nici din cele mai bune. El a fost consilierul de campanie al PSDR in 1996, cand partidul condus atunci de Ion Iliescu a pierdut cu brio alegerile si a intrat in Opozitie. In acea perioada a avut loc scandalul telefoanelor otravite. Ron Werber a fost si consilierul de campanie al socialistilor din Ungaria cand acestia au castigat alegerile in 2002. (Mihai TOADER)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.