Lansarea platformei Valeriu Stoica - Theodor Stolojan s-ar putea transforma intr-o lovitura de bumerang pentru democrati. Gandit initial ca o alternativa la PNL, proiectul fostilor lideri liberali ar trebui - daca s-ar transforma intr-un partid - sa
Lansarea platformei Valeriu Stoica - Theodor Stolojan s-ar putea transforma intr-o lovitura de bumerang pentru democrati. Gandit initial ca o alternativa la PNL, proiectul fostilor lideri liberali ar trebui - daca s-ar transforma intr-un partid - sa capteze o buna parte din voturile PNL. Realitatea arata insa ca liberalii au ramas atasati, in marea lor majoritate, de actuala conducere. Uluitor este faptul ca in ultimul sondaj CURS, Theodor Stolojan ar obtine mai multe procente decat partidul lui Calin Popescu Tariceanu daca si-ar infiinta propriul partid politic. Cu alte cuvinte, desi ecoul platformei disidentilor este neglijabil, Stolojan ar avea capacitatea sa infiinteze un partid mult mai puternic decat actualul PNL.
Posibil lider al formatiunii prezidentiale
Intrebarea care se pune este de unde isi va trage Stolojan sustinatorii? Din datele unui sondaj Gallup realizat in urma cu cateva luni se precizeaza ca aproape 80% dintre cei care aveau incredere in fostul consilier prezidential erau totodata votanti ai PD. Preferinta electoratului PD pentru Stolojan ar putea pleca si de la faptul ca fostul lider PNL a fost si este mai apropiat de presedintele Traian Basescu si de PD decat de formatiunea liberala. De altfel, Stolojan a atacat in permanenta PNL si conducerea sa, menajandu-i pe democrati. In concluzie, liderul PD, Emil Boc, ar trebui sa teama de revenirea lui Theodor Stolojan, mai ales ca nivelul acestuia de incredere il situeaza ca posibil viitor lider al unei formatiuni prezidentiale.
PLD creeaza confuzie
Mai mult chiar, ultimele semnale venite dinspre presedintele Traian Basescu - care a luat partea "exclusilor" Valeriu Stoica si Theodor Stolojan - nu fac decat sa alimenteze teama in tabara democratilor si mai ales in sanul conducerii PD. Cat priveste denumirea de Partid Liberal Democrat (PLD) care apare in ultimul sondaj al CURS si care ar urma sa apartina viitoarei formatiuni conduse de Stolojan, creeaza confuzie in randul formatiunilor Aliantei. Cuvantul "Liberal" ar putea induce deruta in randul votantilor PNL, iar cel de "Democrat" in randul simpatizantilor PD si PSD. Asa incat este de asteptat ca Stolo sa joace la doua capete si sa incurce socotelile politice, mai ales ale PD. (D.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.