Prima runda a negocierilor multilaterale cu Phenianul se va desfasura anul acesta, cel mai probabil, in China, a declarat ministrul rus al Apararii, Serghei Ivanov, citat de Reuters. Phenianul conditioneaza, insa, aceasta revenire de dezghetarea cont
Prima runda a negocierilor multilaterale cu Phenianul se va desfasura anul acesta, cel mai probabil, in China, a declarat ministrul rus al Apararii, Serghei Ivanov, citat de Reuters. Phenianul conditioneaza, insa, aceasta revenire de dezghetarea conturilor lor blocate in strainatate. Discutiile in format hexagonal pe tema programului nuclear nord-coreean, la care participa cele doua tari peninsulare, Japonia, Rusia, China si Statele Unite, sunt suspendate de un an. Phenianul a afirmat, ieri, ca este de acord cu o noua runda de tratative. Comunitatea internationala a impus sanctiuni Coreei de Nord, dupa ce Phenianul a anuntat, in urma cu trei saptamani, efectuarea unui test nuclear subteran. Japonia si-a facut cunoscuta decizia de a mentine sanctiunile impuse Coreei de Nord, chiar si in conditiile perspectivei ca negocierile multipartite asupra dosarului nuclear al acestei tari sa fie reluate in curand. La randul sau, directorul Agentiei Internationale de Energie Atomica (AIEA, cu sediul la Viena), Mohamed ElBaradei, a acuzat Phenianul de tentativa de a "santaja" comunitatea internationala si in special SUA. Coreea de Nord "este ca un copil care se infurie pentru a atrage atentia, pentru a spune, de fapt, <<Am nevoie de ajutor>>. Si intr-adevar (nord-coreenii) au nevoie de ajutor", a spus Mohamed ElBaradei. "In cele din urma, este necesar sa-i implicam. Nu cred ca am facut tot ceea ce se putea in acest scop, chiar daca s-au purtat urat. In opinia mea, dialogul nu este o recompensa; este un mod de schimbare a atitudinii", a comentat seful AIEA.
Departamentul de Stat american apreciaza ca decizia Coreei de Nord (Republica Populara Democrata Coreeana, RPDC) de a reveni la masa negocierilor in legatura cu programul sau nuclear, dupa impunerea de sanctiuni internationale, reprezinta o lectie pentru Iran. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.