Adriean Videanu, primarul general al Capitalei, le cere consilierilor municipali sa aprobe majorarea valorii investitiilor din infrastructura orasului, dupa ce acestea primisera OK-ul CGMB, prin hotarari adoptate in cursul acestui an. Este vorba desp
Adriean Videanu, primarul general al Capitalei, le cere consilierilor municipali sa aprobe majorarea valorii investitiilor din infrastructura orasului, dupa ce acestea primisera OK-ul CGMB, prin hotarari adoptate in cursul acestui an. Este vorba despre scumpirea urmatoarelor lucrari: reabilitarea a 9 strazi din Sectorul 5, modernizarea a 6 artere de penetratie, strapungeri, supralargiri si pasaje rutiere si pietonale, precum si reabilitarea a 9 strazi aflate in subordinea Administratiei Strazilor. Toate aceste investitii au primit finantare din bugetul Capitalei, iar suplimentarea costurilor va fi suportata din aceeasi sursa - banii bucurestenilor.
Proiecte modificate pentru mai multi bani
Sa le luam pe rand. HCGMB nr. 214/30.08.2006 prevede reabilitarea a 13 strazi din Sectorul 5, cu termen de finalizare 3 luni. Adriean Videanu cere acum majorarea preturilor, precum si extinderea la un an a perioadei de executie a lucrarilor. Este vorba despre 9 lucrari, conform tabelului nr. 1. Primarul general isi justifica decizia prin faptul ca devizele generale estimative au fost subevaluate. Acest lucru a fost observat de specialistii Primariei Capitalei la numai doua luni dupa aprobarea costurilor initiale. Si tot acum s-a constatat ca perioada de executie a lucrarilor este prea scurta.
Sunt, insa, cazuri in care Executivul primariei cere modificarea unor preturi pe care Consiliul General le-a aprobat la 1 februarie a.c.. Timp de 10 luni, specialistii municipalitatii trebuiau sa elaboreze caietele de sarcini si sa organizeze licitatii, iar acum sa ne aflam in fata unor lucrari in plina executie. HCGMB nr. 25/01.02.2006 a aprobat documentatia tehnico-economica pentru modernizarea unor artere de penetratie, strapungeri, supralargiri si pasaje rutiere si pietonale. Din totalul de 14 asemenea lucrari, 6 urmeaza sa fie scumpite, asa cum se observa in tabelul nr. 2. Adriean Videanu da vina pe membrii Comisiei Tehnice de Urbanism si Amenajarea Teritoriului, care ar fi facut o serie de amendamente si recomandari, care au condus la schimbarea unor solutii de proiectare.
Pastrarea valorii istorice a strazilor
In fine, prin HCGMB nr. 28/01.02.2006, CGMB a aprobat documentatia tehnico-economica a obiectivului de investitii "Reabilitare strazi - Administratia Strazilor", iar primarul general solicita acum modificarea valorii a nu mai putin de 9 lucrari stradale din totalul de 95, vezi tabelul nr 3. In expunerea de motive, edilul-sef argumenteaza ca solicitarea de majorare a valorii investitiilor a fost decisa de aceiasi membri ai Comisiei Tehnice de Urbanism si Amenajarea Teritoriului, printr-o serie de amendamente si recomandari, in sensul pastrarii valorii istorice a acestor strazi, "care au condus la schimbarea unor solutii de proiectare, implicand si modificarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivele mai sus mentionate".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.