Trei oameni au murit ieri in urma unei explozii puternice la Rafinaria Onesti. Deflagratia s-a produs in jurul orei 11:50, potrivit comandantului Inspectoratului de Politie al Judetului Bacau, din cauza unor acumulari de gaze la una din sectiile rafi

Trei oameni au murit ieri in urma unei explozii puternice la Rafinaria Onesti. Deflagratia s-a produs in jurul orei 11:50, potrivit comandantului Inspectoratului de Politie al Judetului Bacau, din cauza unor acumulari de gaze la una din sectiile rafinariei. Zona a fost securizata, iar politia si procurorii s-au deplasat imediat la locul accidentului de munca.

MORT DE ZIUA LUI. Cele trei victime sunt Alexandru Agache, operator chimist, Doru Mihai si Ion Pal, pompagii. Agache, tata al unui copil major, a murit chiar in ziua in care a implinit 44 de ani. Doru Mihai avea 42 de ani, si avea cinci copii, dintre care patru minori, iar Ion Pal avea 41 de ani, era casatorit si nu avea copii. Pentru scoaterea cadavrelor de sub capacul care a cazut peste victime, specialistii au avut nevoie de o perna speciala de aer, potrivit adjunctului sefului Inspectoratului Teritorial de Munca Bacau, Ioan Andrei. Socat mai intai de ""inexplicabila"" explozie (rafinaria abia a iesit din revizie), directorul general al Rafo, Marin Anton, s-a dumirit asupra celor petrecute o data ce a ajuns la fata locului: muncitorii nu ar fi respectat procedurile de redeschidere a rafinariei. Potrivit sursei citate, explozia s-a produs la un preincalzitor, in urma acumularii de gaze utilizate in procesul de preincalzire.

PERICOL. Accidentul s-a produs la acelasi cuptor care a mai explodat si in urma cu trei ani. Deflagratia nu a fost urmata de incendiu si, potrivit specialistilor de la fata locului, nu exista pericolul unei noi explozii. Cei care au initiat procesul au facut-o pe cont propriu si nu si-au luat masurile necesare, a spus directorul Marin Anton. Cei trei muncitori nu aveau permis de lucru pentru executarea unor lucrari de interventie cu grad ridicat de risc. Pagubele au fost evaluate la aproximativ 500.000 de dolari.

Rafo este ingropata in datorii catre stat, pe tema solutionarii problemei acestei rafinarii existand o divergenta de opinii intre reprezentanti ai unor institutii importante ale statului. Termenul de reorganizare a rafinariei expira la 13 decembrie, iar principala conditie care trebuia indeplinita de conducerea companiei este conversia creantelor bugetare in actiuni. Statul ar deveni din nou actionar al companiei, dar ar pierde peste 200 de milioane de dolari, cam cat s-a furat in aventura de sapte ani, de la preluarea rafinariei de catre Corneliu Iacobov.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.