Sustinerea cresterii economice pentru reducerea decalajului dintre Romania si tarile europene si intarirea competitivitatii economiei romanesti sunt principalele obiective ale Guvernului pentru urmatorii doi ani. Primul ministru, Calin Popescu Tar
Sustinerea cresterii economice pentru reducerea decalajului dintre Romania si tarile europene si intarirea competitivitatii economiei romanesti sunt principalele obiective ale Guvernului pentru urmatorii doi ani. Primul ministru, Calin Popescu Tariceanu, cu ocazia unui forum pe teme economice: "Cresterea economica trebuie sa fie mentinuta, pentru a reduce decalajul fata de tarile din Occident si fata de statele din Europa Centrala, care a fost provocat de faptul ca Romania a avut cea mai lunga perioada de tranzitie, de 15 ani. De asemenea, o a doua prioritate a Guvernului o va constitui intarirea competitivitatii economiei prin mentinerea unei forte de munca ieftine si cresterea investitiilor in educatie, cercetare si formare profesionala", a explicat primul ministru, Calin Popescu Tariceanu. El a spus ca pentru sustinerea cresterii economice, Executivul are in vedere continuarea politicii fiscale si a procesului de dezinflatie, care va fi mai rapid decat asteptarile anterioare. Premierul a prognozat o cresterea economica de peste 7% pentru acest an.
Cresterea economica viitoare se va baza, in consecinta, pe rata investitiilor care in 2006 a depasit rata consumului, pe deficitul de cont curent incurajator si pe cresterea veniturilor salariale odata cu cresterea productivitatii. Premierul a subliniat totodata ca Romania urmareste o mai buna pregatire a administratiei centrale, dar mai ales locale, pentru buna absorbtie a fondurilor europene. Premierul a aratat si ca banii proveniti din privatizarea BCR vor fi inclusi in Fondul National de Dezvoltare, ce urmeaza a fi creat in curand, si vor fi alocati unor mari proiecte de infrastructura. Seful Executivului a amintit de nevoia restructurarii sistemului de invatamant superior, astfel incat universitatile romanesti sa raspunda mai bine solicitarilor economiei. Premierul a mai subliniat si faptul ca Romania, in contextul regional actual marcat de instabilitate, poate reprezenta o oportunitate pentru investitorii straini, cu conditia ca tara noastra sa se bucure in continuare de stabilitatea politica necesara unei cresteri economice sanatoase.
"Aderarea la Uniunea Europeana (UE) va aduce relocalizari de afaceri in Romania, preluarea culturii corporatiste occidentale, precum si resurse investitionale importante de la companiile straine", a explicat Calin Popescu Tariceanu.
El a evidentiat si riscurile aderarii - restructurarea unor afaceri, pierderea unor locuri de munca, precum si riscul cresterii costului fortei de munca. "Romania mizeaza pe o forta de munca relativ ieftina pentru a sustine cresterea economica prin atragerea de investitii straine, dar aderarea ar putea provoca o crestere a costului fortei de munca", a explicat primul ministru. Oficialul a spus ca sectorul confectiilor s-a confruntat cu o criza prin pierderea a circa 60.000 de locuri de munca in perioada 2005 - 2006, dar ca Guvernul va aloca in perioada 2007 - 2013 circa trei miliarde de euro, prin care vor fi create circa 900.000 de locuri de munca.
Avertismentul BNR scumpeste gazele
Decizia de majorare a pretului la gaze in noiembrie a fost adoptata dupa ce Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atras atentia ca supraperformanta in reducerea inflatiei in acest an ar putea duce la cresterea inflatiei in anul 2007, a mai spus Tariceanu. O inflatie mai mica de 4% in 2006 si una peste acest nivel in 2007 ar fi schimbat trendul descendent al inflatiei, ceea ce nu ar fi fost de dorit. Tariceanu a amintit ca rata inflatiei era prognozata la inceputul anului la peste 6%, dar s-a redus dupa primele noua luni la circa 5,5%. Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca rata inflatiei din acest an "risca" sa coboare sub 4%, ceea ce a determinat autoritatile sa ia decizia majorarii tarifelor la gaze naturale, pentru a prelua o parte din presiunile inflationiste din 2007. Tinta de inflatie stabilita de BNR pentru acest an este de 5% plus/minus un punct, iar pentru 2007 de 4%, plus/minus un punct procentual. Premierul a afirmat ca este incorect sa se faca o legatura intre aderarea la Uniunea Europeana si scumpirea gazelor in Romania, intrucat preturile gazelor naturale sunt mari la nivel international. Pe de alta parte, Romania produce circa 70% din gazele pe care le consuma, iar 30% sunt importate din Federatia Rusa. De aceea, seful Executivului este de parere ca Romania ar trebui sa intensifice relatiile energetice cu Federatia Rusa. In prezent, importul romanesc din Rusia este predominat de gaze, in proportie de 90%, iar importul rusesc din Romania este la un nivel foarte scazut. De asemenea, premierul considera ca UE ar trebui sa incheie un parteneriat cu Rusia in domeniul energetic, in contextul crizei de gaze naturale de anul trecut.
Pretul la tigari va creste
Pretul la tigari nu va putea ramane in Romania atat de mic in comparatie cu pretul tigarilor din UE, a mai spus primul ministru. "Preturile vor trebui sa creasca, accizele vor trebui sa fie in concordanta cu cele din UE", a afirmat primul ministru. El a raspuns astfel solicitarii omului de afaceri Peter Imre, care a sugerat sa se renunte la accizele la mia de tigari vandute dupa 1 ianuarie 2007, cand Romania va adera la UE. Premierul Tariceanu a recunoscut ca nu a inteles niciodata cum se calculeaza aceste accize, dar a subliniat ca pretul tigarilor trebuie sa se alinieze celui din statele UE. In plus, a mai spus seful Executivului, introducerea taxei pe viciu "il bucura nespus" pe ministrul Sanatatii. Tariceanu le-a facut o singura concesie producatorilor de tigari, aratand ca daca ritmul de crestere a pretului acestora este prea rapid, se pot lua in discutie anumite masuri.
Premierul promite diminuarea excedentului
Urmatoarea rectificare bugetara, a patra din acest an, va duce la scaderea plafonului de deficit bugetar de la nivelul actual, de 2,5% din PIB, a mai spus Tariceanu. Dupa primele noua luni ale acestui an, bugetul general consolidat are un excedent de 1,7% din PIB, ceea ce inseamna ca, pentru a atinge deficitul prognozat, statul trebuie sa cheltuiasca aproximativ patru miliarde de euro in ultimul trimestru. Primul ministru nu a specificat, insa, nivelul la care va scadea deficitul bugetar. Guvernul a efectuat, de la inceputul anului, trei rectificari bugetare, dintre care doua au avut ca efect majorarea deficitului bugetar, de la 0,5% din PIB la 0,9% din PIB si, ulterior, la 2,5% din PIB, pentru a suplimenta cheltuielile de investitii in infrastructura. Unii analisti economici au apreciat ca nivelul deficitului va fi de cel mult 2%, intrucat autoritatile nu vor putea efectua, pana la sfarsitul anului, cheltuielile propuse. Si presedintele Comisiei de Buget Finante a Senatului, Varujan Vosganian, a declarat ca plafonul deficitului bugetar pentru acest an va fi redus la urmatoarea rectificare bugetara la 1,5-2% din PIB, transmite Mediafax. "Ar fi catastrofal sa se cheltuie peste 3,5% din PIB instantaneu, batand din palme. Vom vedea unde sunt nerealizari la executia bugetara si vom vedea unde sa dam banii", a precizat premierul. Proiectul Legii bugetului pentru anul viitor prevede un deficit al bugetului general consolidat de 2,8% din PIB. (Corina SCARLAT, Gilda POPA)
Basescu speriat de inflatia prea mica
Rata inflatiei din acest an "risca" sa coboare sub 4%, ceeea ce a determinat autoritatile sa ia decizia majorarii tarifelor la gaze naturale, pentru a prelua o parte din presiunile inflationiste din 2007, a declarat, luni, presedintele Traian Basescu, la un seminar pe teme economice. "Nivelul inflatiei din 2006 nu trebuie sa fie mai mic decat cel din 2007, pentru a nu avea o inversare de trend. Inflatia risca sa scada sub 4% in acest an si am decis sa facem in noiembrie o majorare a pretului gazelor, ceea ce era programat pentru 2007, sa luam astfel o parte din povara asupra inflatiei pe anul viitor", a explicat Basescu, citat de Mediafax. Tinta de inflatie stabilita de BNR pentru acest an este de 5% plus/minus un punct, iar pentru 2007 de 4%, plus/minus un punct procentual. Totodata, banca centrala a anuntat ca obiectiv pentru 2008 incadrarea inflatiei in intervalul de variatie 2,8% - 4,8%. (A.H.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.