Autoritatile de la Phenian ar fi infiintat localitati secrete cu mii de locuitori paziti strict, a caror unica misiune ar fi aceea de a dezvolta arme nucleare, a sustinut, ieri, parlamentarul sud-coreean consevator Song Young-sun, citat de Reuters. Aproape 36.000 de persoane, printre care cei mai importanti oameni de stiinta din domeniul nuclear, locuiesc in aceste localitati complet izolati, afirma Song Young-sun, intr-un raport. Conform lui Song, in aceste localitati, "toate actiunile sunt monitorizate strict, o filiala speciala a partidului de gu vernamant fiind responsabila pentru proiectul secret.". Raportul de 20 de pagini a fost redactat de catre Song si personalul sau pe baza informatiilor colectate din surse variate, inclusiv agentii guvernamentale. Acesta a fost pregatit pentru o sedinta a Comisiei de Aparare a Parlamentului. Ministerul Apararii a refuzat sa comenteze raportul, dar analistii au apreciat drept plauzibil continutul acestuia. Song nu a dezvaluit amplasarea localitatilor secrete, insa a avansat ideea ca acestea se afla, probabil, in apropierea unor locatii utilizate pentru teste nucleare. Printre locuitorii acestora se numara aproximativ 200 de experti din domeniul nuclear si aproape 9000 de persoane care ii ajuta, plus familiile acestora.
Negocieri cu Phenianul, in curand
Un expert pe probleme legate de Coreea de Nord al Institutului Coreean pentru Unificarea Nationala, Cho Min, a declarat ca informatiile sunt foarte credibile. "Acesta este un program pentru care Nordul a riscat soarta regimului sau", a subliniat Cho, adaugand ca multe din informatiile continute in raport au fost povestite de refugiati din Coreea de Nord. Biroul de Conducere al Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord si prim-secretarul partidului, Jon Pyong-ho, au un mandat care se extinde asupra tuturor programelor nucleare, a mai afirmat Song.
SUA, China si Republica Populara Democrata Coreeana (RPDC, Coreea de Nord) au ajuns la o intelegere privind reluarea, cat de curand, a negocierilor, in format hexagonal (cele doua Corei, SUA, Rusia, China si Japonia) asupra programului nuclear nord-coreean, a anuntat diplomatia de la Beijing. Potrivit acestor surse, acordul privind relansarea dezbaterilor pluripartite cu Phenianul a fost incheiat in cadrul unor tratative desfasurate la Beijing. Convorbirile in format de sase asupra dosarului nuclear nord-coreean ar putea sa se reia cel mai curand in luna noiembrie sau chiar decembrie, a indicat, ieri, la Beijing consilierul Condoleezzei Rice pentru Asia de Est si Pacific, Christopher Hill.