Dedicat "Destinelor romanesti ratacite in Exil", cel de-al patrulea roman al prozatorului, traducatorului si publicistului Gabriel Plesea - "Destine intortocheate" (Editura Vestala) - "propune, prin intermediul personajului principal - Reporterul angrenat in investigarea unui omor - o evaluare a conditiei noului emigrant roman, manat sa plece din tara pe motive mai degraba economice decat politice, si care se dovedeste mai prompt si mai abil in procesul de adaptare pe meleaguri straine, cu atat mai rapid cu cat efectele globalizarii tind sa stearga orice hotar geografic, economic si social ar mai exista intre state si natiuni".
Licentiat in filologie al Universitatii Bucuresti (limba si literatura engleza), Gabriel Plesea si-a aprofundat studiile universitare in SUA (tara in care s-a stability din 1976) obtinand un Master's Degree la Columbia University - relatii internationale, specialitatea economie si informatica. De la traduceri de eseuri, poezii, proza scurta si romane publicate in tara, in perioada 1970-1974 si-a extins, mai ales dupa '91, aria preocuparilor literare si publicistice, aparandu-i trei romane ("Arunca painea ta pe ape", 1994, "Imposibila reintoarcere", 1996, "Dosarul cu barfe"), o culegere de prezentari de scriitori americani contemporani (1997), o alta cu prezentari de scriitori romani la New York (1998), precum si doua volume cu selectii reprezentative de corespondente de la New York. In domeniul publicisticii, a trimis corespondente pe teme literar-artistice, adresate revistelor literare "Jurnalul Literar" si "Luceafarul" din Bucuresti. Din martie 1993 semneaza corespondente speciale pentru "Romania libera". In prezent contribuie si la saptamanalul de limba romana "New York Magazin".
Volumul "Destine intortocheate" va fi lansat maine la orele 13.00 in Rotonda Muzeului National al Literaturii Romane din Capitala si va fi prezentat, in prezenta autorului, de catre Valentin Hossu-Longin, Mircea M. Ionescu si Mihaela Matachita. (L.D.)