Peste patru sute de angajati din cadrul Ministerului Apararii Nationale urmeaza sa paraseasca posturile pe care le ocupa ca urmare a unei decizii a conducerii MApN, care a stabilit ca persoanele civile care cumuleaza pensia cu salariul nu mai pot ram
Peste patru sute de angajati din cadrul Ministerului Apararii Nationale urmeaza sa paraseasca posturile pe care le ocupa ca urmare a unei decizii a conducerii MApN, care a stabilit ca persoanele civile care cumuleaza pensia cu salariul nu mai pot ramane in Armata. In ultimii ani, devenise o moda in MApN ca ofiterii si generalii care treceau in rezerva cu drept de pensie sa fie reangajati in armata pe functii civile.
Folosindu-se de prevederile Ordonantei de Guvern nr.7/1998, foarte multi ofiteri si generali au solicitat trecerea in rezerva pentru a beneficia de plati compensatorii. Sumele incasate variau de la cateva zeci de milioane pana la sute de milioane de lei, in functie de gradul si varsta celui care se pensiona in baza Ordonatei 7. Ulterior, proaspatul pensionar era reangajat ca civil in Ministerul Apararii Nationale sau in alte institutii publice. Au existat cazuri cand unele functii militare s-au transformat special in functii civile pentru a fi ocupate de anumiti rezervisti. Astfel, MApN plateste si pensia de zeci de milioane de lei si salariul celui care revenise in sistemul militar. Din cauza acestei metode, cariera multor ofiteri tineri avea de suferit, deoarece acestia nu puteau avansa in functie.
Avertizarea lui Basescu
In momentul de fata, pensionarii militari ocupa aproape toate functiile de conducere pe care le aveau ca militari, blocand in acest fel promovarea cadrelor cu varste cuprinse intre 40 si 50 de ani.
Acesta situatie nu i-a scapat nici presedintelui Traian Basescu, care a tras un semnal de alarma la bilantul MApN din 27 februarie 2006, cand a avertizat asupra unor aspecte flagrante ce privesc politica de personal a ministerului. Seful statului a semnalat ca un numar mare de generali au fost trecuti in rezerva si au avut loc foarte putine avansari de la gradul de colonel la gradul de general, dar ca "aceasta politica poate fi compromisa si poate sa devina necredibila atunci cand scoti in rezerva generali cu trei sau patru stele dupa care, ca pensionari, ii angajezi pe fosta functie".
Situatia semnalata de Traian Basescu se regaseste inclusiv la Directia Management-Resurse Umane (directia din MApN care se ocupa de personal-n.r.), unde sef este Ion Gurgu (general in rezerva, reangajat in MApN pe aceeasi functie, ca director) si la Directia Audit Intern, condusa de Mircea Teodor Vasilescu (general in rezerva, reangajat de MApN pe acelasi post pe care l-a ocupat ca militar).
Statistica din Armata
Potrivit unei statistici interne intocmite de MApN, din cei aproximativ 18.000 de civili angajati ai institutiei militare, primesc atat pensie, cat si salariu peste patru. Dintre acestia, cei mai multi beneficiaza de pensie anticipata si doar foarte putini sunt pensionati pentru limita de varsta. Peste 250 de pensionari reangajati provin din MApN - aparatul central si structurile subordonate, iar aproape 150 din Statul Major General (SMG) si categoriile de forte armate (terestre, aeriene, navale).
Din surse neoficiale, valoarea medie a pensiei militare de stat depaseste 16 milioane lei vechi pentru un pensionar militar cu gradul de colonel si 26 milioane lei vechi pentru un pensionar militar cu gradul de general. La aceste sume lunare se adauga salariul de functionar public care se situeaza undeva in jurul sumei de 20 de milioane lei vechi.
Printre pensionari care au fost reangajati ca functionari publici ii enumeram pe: general cu trei stele (r) Ion Gurgu, general cu doua stele (r) Teodor Mircea Vasilescu, general cu trei stele (r) Vasile Constantin, generalul cu trei stele (r) Constantin Gheorghe, general cu doua stele (r) Gheorghe Nicolaescu, colonel (r) Ene Enache, col. (r.) Stefan Fotache, col. (r.) Eugenia Roman, col.(r.) Grigore Buciu etc.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.