Romania s-a situat, in anul 2005, pe locul noua in topul tarilor cu cele mai mari rate ale criminalitatii informatice. Conform raportului anual privind criminalitatea informatica realizat de FBI, tara noastra a "cazut" cinci locuri in acest top, in a
Romania s-a situat, in anul 2005, pe locul noua in topul tarilor cu cele mai mari rate ale criminalitatii informatice. Conform raportului anual privind criminalitatea informatica realizat de FBI, tara noastra a "cazut" cinci locuri in acest top, in anul 2002 ea situandu-se pe pozitia a patra. "Romania este o tara cunoscuta in ceea priveste solutiile informatice oferite la nivel mondial, dar are si un prost renume in ceea ce priveste fraudele pe Internet realizate de hackerii romani", a declarat, citat de Rompres, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy, prezent la forumul dedicat securitatii informatice, organizat de FinMedia. Ministrul a precizat ca Romania a reusit sa piarda cateva locuri in topul anual al FBI privind atacurile informatice, clasament realizat in functie de nationalitatea hackerilor. Implementarea legislatiei privind securitatea informatica a oferit instrumentele de lucru necesare combaterii criminalitatii in domeniu, acest fapt fiind vizibil si in topul realizat de FBI. Astfel, desi numarul utilizatorilor de Internet continua sa creasca, Romania scade in topul tarilor privind criminalitatea informatica.
www.eFrauda.ro
Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei a promovat, inca din anul 2003, cadrul legal pentru prevenirea si combaterea criminalitatii informatice. Din 2004 a devenit functional portalul www.eFrauda. ro, unde se pot raporta online fraudele de natura informatica, indiferent de locul de unde se face reclamatia. De asemenea, Ministerul Comunicatiilor a finantat, in 2005, adoptarea a zece standarde din domeniul tehnologiei informatiei, prin traducerea de catre Asociatia de Standardizare din Romania. Domeniile de aplicare a acestor standarde sunt semnatura electronica si calitatea produselor software.
Procurorii din Romania au cercetat, in 2005, 579 de infractiuni de natura informatica, din care 237 au reprezentat fraude Internet, 114 infractiuni informatice, 103 infractiuni cu carti de credit, 30 de cazuri de pornografie infantila si 95 de alte infractiuni de natura informatica. Numarul persoanelor invinuite a fost de 345, iar al celor arestate de 46. (G.T.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.