O actiune spectaculoasa a avut loc ieri sub bagheta procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie. Acestia au reusit sa prinda in flagrant de coruptie chiar pe unul dintre ""luptatorii"" pentru drepturile omului, nimeni altul decat celebrul Florentin Scaletchi.

Liderul Organizatiei pentru Apararea Drepturilor Omului, Florentin Scaletchi, a fost ridicat miercuri de procurorii DNA, la scurt timp dupa ce actiunea de coruptie a fost filmata, ne-au spus surse judiciare. Ancheta a pornit in urma unei sesizari referitoare la primirea unei sume importante de bani drept mita. Sursele citate ne-au precizat ca Florentin Scaletchi ar fi pretins cateva zeci de mii de euro pentru a interveni in ajutorul unei persoane. Pentru a convinge, el a invocat numele unor ofiteri SRI pe langa care ar fi avut influenta si la care ar fi trebuit sa ajunga o parte din bani.
Reprezentantul Biroului de presa al DNA, procurorul Adina Petrescu, ne-a confirmat ieri ca intr-adevar procurorii DNA au organizat un flagrant in care este implicat Florentin Scaletchi.

IMPLICATII SRI? ""Actiunea este in plina desfasurare, astfel ca deocamdata nu va putem divulga amanunte"", ne-a spus sursa citata.

Implicarea unor ofiteri SRI intr-un astfel de caz este un lucru deosebit de grav. Serviciul Roman de Informatii (SRI) nu sustine insa varianta ""vanduta"" de Scaletchi celui de la care el ar fi pretins si primit bani. ""Cu siguranta nu este implicat nici un ofiter SRI in cazul de coruptie privindu-l pe Florentin Scaletchi"", ne-a declarat ieri purtatorul de cuvant al SRI, Marius Bercaru.

LOBBY SAU CORUPTIE? Scaletchi este cunoscut prin implicarea sa in diferite actiuni favorabile unor persoane aflate in arest, pentru care facea ""lobby"" in numele organizatiei pe care o conduce. Ultimul caz important in care s-a implicat a fost cel al sirianului Omar Hayssam, arestat pentru terorism. In acest caz, potrivit Mediafax, Scaletchi a intervenit pentru a-i facilita acestuia mutarea intr-o celula cu detinuti de aceeasi religie. In decursul timpului, Florentin Scaletchi, fost comandant de vapor, condamnat pe timpul comunismului, pentru ca a vrut sa fuga din tara (si nu cu mana goala), a vrut chiar sa ocupe un post in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Desi nu corespundea cerintelor, el a candidat pentru a obtine unul dintre cele doua locuri destinate reprezentantilor societatii civile in forul suprem de conducere al justitiei din Romania. Senatorul Romaniei i-a pus insa ""piedica"", respingand candidatura sa.

Surse judiciare dadeau aseara ca iminenta retinerea lui Scaletchi pentru 24 de ore. Scaletchi a fost audiat timp de mai multe ore, iar la inchiderea editiei anchetatorii, in prezenta suspectului, perchezitionau birourile din sediul OADO. Potrivit Mediafax, suma pretinsa ar fi de 20.000 de euro. De precizat ca Scaletchi a fost ridicat cu o zi inainte de desfasurarea unui simpozion cu tema ""Pentru Parlament curat. De ce anume?"", al carui organizator este. Simpozionul urma sa fie gazduit in sediul Parlamentului, printre invitati numarandu-se numerosi politicieni, precum presedintii celor doua Camere, ministri etc.

Citeste si:

Cum a devenit disident

In urma cu trei luni, Jurnalul National reda amintirile lui Petre Dogaru, fost coleg de puscarie al ""disidentului"" Florentin Scaletchi. Republicam cu acest prilej fragmentul semnificativ ""Jurnalul unui condamnat la moarte"", disponibil pe internet la adresa www.jurnalul.ro.

""Era la inceputul lui 1990. La televizor vorbea un om pe care l-am recunoscut in persoana unui fost coleg de camera din perioada cand eu locuiam in celula condamnatilor la moarte. Personajul se numea Scaletchi Florentin si fusese arestat in 1985 pentru furt din avutul obstesc, talharie si subminarea economiei nationale. Acest Florentin fusese comandant de cursa lunga, fusese cel mai tanar comandant de vas din Romania, fusese plecat in vreo trei curse lungi prin toate porturile din lumea larga, deci, daca lui nu i-ar fi placut Regimu din Romania, nimic nu l-ar fi impiedicat sa coboare undeva in vreun port, adio, Regim, adio, Ceausescu!

Da romanu pana nu fura nu se simte bine, asa a facut si Florentin al nostru, a vrut sa plece, dar nu cu mainile goale, si-a gasit un complice putred de bogat, care avea foarte multa valuta si aur, iar complicele era nimeni altul decat directorul Teatrului Fantazio din Constanta. Vasul pe care era capitan Florentin era ancorat in Portu Constanta. Si Florentin l-a urcat pe Director pe vas, cu tot cu aurul si valuta lui, si a mai avut grija sa puna niste picaturi in mancarea pe care trebuia sa o manance echipajul de pe vas, iar echipajul a mancat si a adormit, in vreme ce vasul a iesit din Port, dar nu sa urce pe Dunare, ci a luat-o pe Mare, spre Bosfor.

Secundul mancase putin si de aceea s-a si trezit la timp ca sa vada ca vasu nu urca pe Dunare spre Galati, ci dadea sa intre in Stramtoarea Bosfor. Secundu, baiat istet, a alertat autoritatile si a primit ordin sa preia comanda vasului, sa-l intoarca spre Constanta, si a mai trezit cativa marinari cu care l-au arestat pe Capitan si pe Director. In cateva cuvinte, asa suna fapta comisa de Florentin Scaletchi, fost condamnat la moarte prin impuscare, caruia Consiliul de Stat i-a comutat pedeapsa cu moartea in 25 de ani inchisoare pentru faptele povestite mai sus de mine.

CIRACII LUI SCALETCHI