Comisia pentru Drepturile Omului a Camerei Deputatilor a constatat incalcari ale drepturilor fundamentale ale lui Ovidiu Tender in cadrul anchetei Parchetului instantei supreme, deputatii apreciind "justificata" afirmatia acestuia potrivit careia a
Comisia pentru Drepturile Omului a Camerei Deputatilor a constatat incalcari ale drepturilor fundamentale ale lui Ovidiu Tender in cadrul anchetei Parchetului instantei supreme, deputatii apreciind "justificata" afirmatia acestuia potrivit careia a fost "hartuit" in timpul cercetarilor. Comisia pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale din cadrul Camerei Deputatilor a stabilit ca plangerea lui Ovidiu Tender sa fie transmisa ministrului Justitiei si procurorului general al Romaniei, pentru analizarea situatiei si posibilitatea demararii unei anchete privind modul in care au fost respectate drepturile omului de afaceri de catre procurori. In urma examinarii documentelor depuse de catre Ovidiu Tender si a audierii acestuia in 13 septembrie, Comisia a stabilit ca i-au fost incalcate urmatoarele drepturi fundamentale: prezumtia de nevinovatie, dreptul la libera expirmare, libertatea individuala, dreptul la un proces echitabil.
Sanatatea pusa in pericol
Deputatii remarca, in decizia lor, ca Tender a fost arestat de doua ori in baza aceluiasi mandat, fiind lipsit de libertate "in mod nejustificat", fapt ce i-a pus in pericol sanatatea - potrivit opiniei prof. dr. Vladimir Belis, care invoca "afectiuni care in conditii de stres generat de starea de detentie se pot agrava, putand duce la deces imediat". Potrivit Mediafax, parlamentarii sustin ca afirmatia lui Ovidiu Tender privind hartuirea" la care a fost supus "se justifica", avand in vedere ca, desi acuzatul a solicitat Parchetului, inca din 4 iulie, sa fie dus la audiere in fata Comisiei speciale a Camerei Deputatilor, raspunsul a fost negativ. Motivarea Parchetului de a nu-l duce pe Tender in fata Comisiei deputatilor a fost ca era necesara prezenta inculpatului "la activitati procesuale deja planificate", desi acesta recursese la "dreptul la tacere", arata in motivarea lor parlamentarii din cadrul Comisiei pentru drepturile omului. "Fara a se imixtiona in actul de justitie", membrii Comisiei spun ca "sunt datori" sa sesizeze autoritatile statului atunci cand se constata eventuale incalcari ale drepturilor constitutionale si mai ales atunci cand cetatenii romani se adreseaza Curtii Europene a Drepturilor Omului - asa cum e cazul lui Ovidiu Tender - pentru nemultumirile pe care le au fata de hotararile judecatoresti.
Replica Ministerului Public
Parchetul instantei supreme arata ca membrii Comisiei pentru Drepturile Omului a Camerei Deputatilor au tinut cont doar de afirmatiile lui Ovidiu Tender, potrivit carora a fost "hartuit" in timpul anchetei, fara a cere procurorilor date sau acte necesare pentru o conluzie corecta. Potrivit Ministerului Public, "concluziile" Comisiei au avut in vedere "doar audierea si memoriile depuse de Ovidiu Lucian Tender, inculpat in dosarul 619/D/P/2005 al DIICOT, fara ca Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sa-i fi fost solicitate date sau acte ce ar fi putut fi avute in vedere in formularea unor concluzii complete". "Cu privire la faptele de care se face vinovat Ovidiu Lucian Tender, procurorii au sesizat prin rechizitoriu, la data de 24 august 2006, Tribunalul Bucuresti, instanta de judecata fiind singura autoritate abilitata sa constate eventualele incidente procedurale", se arata in comunicatul Ministerului Public. Totodata, potrivit Parchetului General, - pentru ca membrii Comisiei pentru Drepturile Omului, Culte si Problemele Minoritatilor Nationale sa poata examina si alte documente decat memoriile petitionarului - procurorii vor inainta, in perioada imediat urmatoare, un punct de vedere detaliat cu privire la presupusele aspectele de nelegalitate invocate de Tender in memoriile inaintate Comisiei. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.