Liviu Man, presedintele trustului, Anca Cocut, director de publicitate, Dorel Vidican, administratorul sapatamanalelor "Gazeta de Cluj" si "Gazeta de Bistrita", Aurel Muresan, director administrativ, si directorul de investigatii de la Gazeta de Cluj
Liviu Man, presedintele trustului, Anca Cocut, director de publicitate, Dorel Vidican, administratorul sapatamanalelor "Gazeta de Cluj" si "Gazeta de Bistrita", Aurel Muresan, director administrativ, si directorul de investigatii de la Gazeta de Cluj, Ioan Otel, au fost dusi noaptea trecuta in arestul IPJ Cluj. Adrian Avaravarei, director de protectie interna la cotidianul "Buna Ziua, Ardeal", cel de-al saselea invinuit in dosarul privind constituirea de grup organizat si santaj, a fost pus in libertate, avand interdictia de a parasi orasul Cluj-Napoca, dar si de a se intalni sau discuta cu diverse persoane pe care anchetatorii le considera capabile sa influenteze ancheta. Avocatul lui Avarvarei, Ioan Florian, a declarat ca procurorii DIICOT nu au facut propunere de arestare pentru clientul sau, din cauza ca el a fost marginalizat in ultima vreme in redactie si nu este vinovat in masura in care sunt ceilalti cinci. Purtatorul de cuvant al DIICOT Cluj, Mircea Hrudei, a declarat, luni noapte, ca procurorii au cerut arestarea ziaristilor pentru ca acestia ar fi incercat "sa zadarniceasca" probe. "La unele dintre partile vatamate sumele cerute de catre ziaristi sunt de ordinul sutelor de milioane de lei vechi", a mai spus Mircea Hrudei.
Avocatii au avut doar 40 de minute pentru pregatirea apararii
Pe de alta parte, avocatul Mihai Lapusan, cel care il reprezinta pe Liviu Man, a declarat ca pe parcursul audierilor nu a sesizat abuzuri sau presiuni fata de clientul sau. Lapusan a adaugat, insa, ca problema cea mai grea a avocatilor a fost ca, luni, dupa ora 8 seara, au avut la dispozitie doar 40 de minute sa citeasca dosarele de invinuiri, dosare foarte stufoase, de sute de file. "Nu am putut pregati apararea, asa ca am decis sa facem o jumatate de aparare", a conchis aparatorul lui Man. Impotriva acestuia au fost depuse sapte plangeri de santaj, dar avocatii se asteapta ca numarul acestora sa creasca. Presa centrala si locala a vehiculat diferite nume de persoane publice care au depus plangeri impotriva celor sase: politicieni, angajati ai administratiei publice locale, oameni de afaceri, dintre care unele nu s-au confirmat. Unul este cel al deputatului PD Ioan Oltean, care a dezmintit informatiile publicate ieri. Numele lui Oltean fusese vehiculat in mediile judiciare, in contextul in care deputatul avusese un conflict deschis cu redactia saptamanalului "Gazeta de Bistrita". Surse juridice sustin ca o parte din cei care au dat declaratii ca au fost santajati ar fi spus ca au fost abordati de procurori si ca nu au facut plangeri din proprie initiativa. Alte surse judiciare ne-au oferit amanunte despre cum s-au constituit dosarele: anchetatorii ar fi monitorizat toate articolele critice sau anchetele publicate despre persoane publice sau despre oameni de afaceri. Apoi, prin mijloace specifice, conducerea publicatiei a fost monitorizata pentru ca, in final, probele sa fie coroborate cu contractele de publicitate, declaratiile de martor si cele de invinuiti. Cel mai probabil, in cursul zilei de joi, judecatorii vor analiza cererea de anulare a arestului pe 29 de zile, iar in cauza, ca si aparatori ai conducerii trustului Gazeta, este asteptat sa intre maestrul Gheorghita Mateut, avocatul clujean Eugen Iordachescu, specialist in drept penal, fost procuror, dar si decanul Baroului Cluj, Stanca Ghidro.
"Buna Ziua, Ardeal" a fost editat in alta locatie
Cotidianul "Buna Ziua, Ardeal" a aparut in format redus, de patru pagini, desi sediile trustului Gazeta, din care face parte ziarul, au ramas fara calculatoare, iar redactiile au fost sigilate. Cele patru pagini ale editiei de ieri sunt dedicate exclusiv acestui scandal. Sediile celor doua publicatii din Cluj ale trustului Gazeta au fost sigilate, luni, si supravegheate de jandarmi, dupa ce au fost perchezitionate de anchetatori. Din redactii au fost ridicate calculatoare si documente. Redactorul sef al "Buna Ziua, Ardeal", Aurelian Grama, a reusit totusi sa editeze in alta locatie publicatia pe a carei prima pagina se precizeaza: "Chiar daca o parte din echipa de la varf este lipsita de libertatea de a se apara, libertate pentru care am luptat de fiecare data, pentru noi toti, ziarul nostru, ca si cele de la Bistrita (Gazeta de Bistrita), Oradea (Gazeta de Oradea) si saptamanalul Gazeta de Cluj nu pot fi sugrumate de o echipa de procurori, politisti si judecatori pentru ca suntem mult mai multi". Aurelian Grama, redactorul sef al cotidianului, pe numele caruia nu s-a facut nici o acuzatie, a declarat pentru un post local de televiziune ca va incerca sa scoata cotidianul in fiecare zi, a respins acuzatiile de santaj si a caracterizat ancheta ca fiind o incercare de desfiintare a presei de investigatii din Ardeal. Grama, impreuna cu Dan Parcalab, director dezvoltare la aceeasi publicatie, reclamasera inca de luni seara, intr-un comunicat de presa, duritatea interventiei politistilor si procurorilor DIICOT si au sustinut ca totul se reduce la "plata unor polite personale".
Totodata, cei doi directori au reclamat faptul ca perchezitiile facute la sediile ziarelor si la locuintele ziaristilor "au avut loc pe baza unor turnatorii ordinare si la comanda unor centre de putere care demonstreaza un jalnic cuplaj politico-politienesc", sustinand ca ziaristii au fost nevoiti sa-si inchida telefoanele, ca au fost "terorizati" si ca aparatura si documentele din redactii au fost rechizitionate.
"Spaima, stres, presiune. Nici una din redactii nu si-a revenit din pumnii DIICOT Cluj. Acasa la colegii nostri au intrat in forta, ca dupa ultimii infractori. Mai mult, nimeni nu ne-a oferit nici un fel de explicatie. Sase oameni retinuti, douazeci de oameni cu telefoanele inchise blocati in redactii fara sa poata comunica", se mai arata in documentul citat.
"Ne asteptau mascatii pe coridor"
"Cand am mers la serviciu, ne asteptau mascatii pe coridor. Ni s-au luat buletinele si telefoanele mobile si au fost expuse pe masa lui Mihai (Mihai Petean, red. sef Gazeta de Cluj - n.red.). A fost extraordinar de obositor sa stam in redactie de la 9 dimineata la 7 seara, pana cand au luat tot. Unitati centrale, agende, foi. Redactia arata ca dupa trecerea otomanilor... Pe Mihai l-au dus la parchet pe la pranz pentru declaratii ca si martor. Habar nu aveam ce se intampla in afara... Ne-am aliniat telefoanele pe masa redactorului sef si auzeam cum, la fiecare doua minute, vibreaza unul dintre ele. Ca si jurnalisti a fost crunt sa nu avem legaturi cu exteriorul, toti trei simteam ca innebunim. Mihai plecase... Noi nu stiam nimic. Sincer, nu stiu ce a fost mai crunt, sa nu stiu ce cauta, de fapt, mascatii, ce se intampla afara sau ca nu puteam sa raspund familiei si prietenului meu la telefon, care erau ingrijorati de ce se zvonea prin presa. Am aflat prin telefon si din presa ce s-a intamplat..." a dezvaluit Alina Crancau, Gazeta de Cluj, intr-un text postat, ieri, pe blog-ul site-ului hotnews.ro. (Silviu MANASTIRE - ZIUA de Cluj)
Clubul Roman de Presa: Arestarile de la Cluj nu sunt atacuri la libertatea presei
Clubul Roman de Presa (CRP) considera ca perchezitiile, audierile si retinerile efectuate de autoritatile clujene la redactiile ziarelor "Buna ziua, Ardeal!" si "Gazeta de Cluj" nu constituie un atac la libertatea presei.
Ziaristii implicati trebuie sa raspunda multiplelor acuzatii de santaj, potrivit legii. Totodata, CRP atrage atentia asupra discreditarii profesiei de gazetar pe care conducerea trustului Gazeta a infaptuit-o prin angajarea pe post de jurnalisti a unor fosti politisti si procurori implicati in scandaluri de coruptie, sexuale si de abuz in serviciu.
Primarul din Targu Mures cere extinderea cercetarilor
Edilul orasului Targu Mures, Dorin Florea, si purtatorul de cuvant al primariei, Marius Pascan, au declarat, ieri, ca vor trimite procurorilor DIICOT Cluj o cerere de extindere a cercetarilor legate de trustul Gazeta si in judetul Mures. Cei doi au sustinut ca se impune cercetarea, inca o data, a plangerilor penale pentru santaj, facute impotriva reprezentantilor "Ziarului de Mures" de ei si de mai multi oameni de afaceri din oras. Initial, acestea au primit rezolutie de neincepere a urmaririi penale, insa primarul sustine ca procurorii ar fi fost si ei santajati. Marius Pascan a sustinut ca a fost santajat personal de catre directorul publicatiei, Aurelian Grama, care i-ar fi cerut 8000 de euro pe luna pentru a promova imaginea institutiei. El a precizat ca, deoarece nu a cedat la santaj, Primaria a fost supusa unei campanii de terfelire a imaginii. La randul sau, primarul Dorin Florea a acuzat conducerea trustului Gazeta ca lucreaza "in stilul tipic securist", in spatele publicatiilor stand "fosti militieni". (D.E.I.)
Consilierul premierului a facut plangere penala impotriva Gazetei
Mircea Chertes, un consilier de stat al premierului, a declarat, ieri, ca a depus plangere impotriva Trustului Gazeta, intrucat considera ca a fost denigrat in mai multe articole, conform Mediafax.
"Am facut o plangere penala impotriva Trustului Gazeta dupa ce au aparut peste zece articole denigratoare despre mine si familia mea in ziarele trustului", a declarat consilierul.
Acesta a spus ca firma sa a fost atacata in ziar ca ar fi falimentara, s-a spus ca a castigat o licitatie incorecta cu Primaria Cluj-Napoca, adaugand ca au aparut mai multe articole neadevarate, inclusiv despre fiul sau, despre care ziaristii Gazetei au spus ca se drogheaza si vinde droguri.
"Am fost si internat in spital din aceasta cauza. M-a mai deranjat si ca in fiecare articol se legau de primul ministru, eu sunt consilier de stat, nu aveam nici o legatura cu domnul Tariceanu", a mai spus consilierul. Potrivit acestuia, din cele peste zece articole, o singura data i s-a cerut reactie. "Nu au cerut niciodata bani, ci doar mi-au oferit un contract de publicitate prin firma mea, prin Aurel Muresan. Am pierdut clienti, familia si firma mea au avut de suferit, asa ca ma voi constitui parte civila si voi cere daune", a conchis Chertes.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.