Potrivit Cartei Albe a IMM, gasirea surselor de finantare este principala problema a Intreprinderilor mici si Mijlocii. Fie obligate de ultimele normative ale BNR, fie indemnate de perspectiva exploatarii unui sector care, odata cu integrarea, va cre

Potrivit Cartei Albe a IMM, gasirea surselor de finantare este principala problema a Intreprinderilor mici si Mijlocii. Fie obligate de ultimele normative ale BNR, fie indemnate de perspectiva exploatarii unui sector care, odata cu integrarea, va creste substantial, bancile comerciale au lansat pe parcursul anului 2006 o serie de oferte adresate IMM. De altfel, oficiali ai bancilor si analisti financiari estimeaza un avans puternic al finantarilor destinate intreprinderilor mici si mijlocii. Tot in acest an a aparut pe piata si prima companie independenta specializata exclusiv pe servicii de factoring.

Parteneriat BCR-Eximbank pentru sprijinirea micilor intreprinzatori

Banca de Export-Import Eximbank va furniza garantii si asigurari clientilor persoane juridice ai Bancii Comerciale Romane care contracteaza imprumuturi de la BCR, in baza unui parteneriat incheiat intre cele doua institutii de credit. Eximbank a incheiat acorduri similare cu BRD Groupe-Société Générale si bancile Carpatica, Romexterra si Banc Post, fiind in curs de finalizare parteneriate cu Finansbank, Banca Transilvania si Raiffeisen Bank. Eximbank va pune la dispozitia clientilor BCR garantii si asigurari in numele si contul statului, precum si compensari partiale de dobanzi. De asemenea, Eximbank va putea acorda credite pentru a completa finantarea obtinuta de la BCR si sindicalizari de risc.

Credite "pe proiect" la BRD

BRD a lansat o serie de produse destinate intreprinderilor mici si mijlocii, sumele care pot fi acordate fiind cuprinse intre 1.500 de lei si 400.000 de lei. Pachetul de produse se remarca prin conditiile de acordare mult simplificate in comparatie cu precedentele oferte. De asemenea, timpul de acordare reprezinta o premiera, situandu-se la aproximativ 24 de ore de la momentul primirii raspunsului pozitiv. Dobanda, fara comisioane, va fi cuprinsa intre 12,5% si 16%, in functie de tipul de credit si de durata.

Raiffeisen nu ignora IMM

Desi se concentreaza in special pe finantarea persoanelor fizice, Raiffeisen are in portofoliu si produse destinate IMM. "Pentru sectorul intreprinderilor mici si mijlocii, creditele au crescut in 2005 fata de 2004 cu 30%. Ponderea creditelor acordate IMM in total credite acordate clientilor este de aproximativ 12%", ne-a declarat Alexandru Ciobanu, director sector IMM in cadrul celei de-a treia banci din sistemul romanesc. Creditele se acorda in functie de performantele financiare ale companiei, nefiind necesar un rulaj prealabil cu banca. Natura fiecarei afaceri este luata in considerare. Raiffeisen solicita garantii in cuantum egal cu valoarea creditelor. Dobanda este variabila, compusa dintr-o componenta variabila raportata la piata interbancara (RB Base Rate sau BUBOR/EURIBOR/LIBOR) si o componenta fixa pe toata durata creditului. Marja bancii se stabileste pentru fiecare client, in functie de situatia sa financiara.

Majoritatea creditelor CEC vizeaza IMM

Ponderea creditelor pentru IMM in total credite acordate de CEC persoanelor juridice este de 85,51%, informeaza banca. Institutia de credit acorda credite pentru intreprinderi mici si mijlocii pe o perioada de la 6 luni la 10 ani. Finantarile se dau in lei si valuta si reprezinta pana la 85% din valoarea investitiei. CEC ia in considerare orice garantii sau mix de garantii, inclusiv depozite in banca pentru care institutia ofera o dobanda de 5,75%. Scadentele pot fi stabilite, de comun acord cu clientul, lunar, trimestrial sau semestrial, in functie de specificul activitatii fiecarui client. Dobanda se plateste lunar. Citigroup a aranjat prima sindicalizare in lei acordata sectorului privat din Romania. "Fondurile vor fi utilizate numai pentru finantarea microintreprinderilor romanesti. In ultimii ani, acest sector a avut o crestere deosebita", a declarat directorul general al ProCredit Bank, Michael Kowalski, cu ocazia contractarii unui imprumut sindicalizat in valoare de 150 milioane lei.

Prima companie independenta de factoring

Factoringul sau finantarea facturilor cu scadenta la termen este un produs de finantare cu o importanta deosebita, mai ales pentru IMM. In Romania, termenele medii de plata pentru facturile aferente livrarilor efectuate sau serviciilor prestate sunt intre 30 si 60 de zile. "Prin finantarea imediata a facturilor cu plata la termen, lichiditatile companiei se imbunatatesc si astfel apare posibilitatea cresterii cifrei de afaceri sau realizarii de investitii", considera Valentin Chirca, director general al Companiei de Factoring IFN SA. Costurile suportate de companiile care doresc sa utilizeze servicii de factoring includ o dobanda aplicata la partea finantata a facturii, respectiv 80%, si un comision negociabil, calculat la valoarea totala a creantei. Dobanda este calculata in functie de media dobanzilor pe piata interbancara pentru credite BUBOR sau dobanda medie pe piata europeana EURIBOR, la care se aplica o marja, in functie de ratingul clientului, care variaza in functie de rezultatele financiare ale firmei, dar si in functie de cele ale debitorilor si de istoricul acestora.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.