Un grup de cercetatori americani reusesc sa detecteze anorexia si bulimia prin analiza firului de par. Precizia diagnosticului celor doua boli este de aproximativ 80%. Anorexia si bulimia sunt tulburari ale comportamentului alimentar, ascunse c

Un grup de cercetatori americani reusesc sa detecteze anorexia si bulimia prin analiza firului de par. Precizia diagnosticului celor doua boli este de aproximativ 80%.

Anorexia si bulimia sunt tulburari ale comportamentului alimentar, ascunse chiar de persoanele afectate. Ceea ce face dificila stabilirea diagnosticului. Cercetatorii americani au anuntat recent ca au gasit o solutie. Analizand in esantioanele de par nivelul a doua proteine este posibila detectarea acestor tulburari alimentare cu o precizie de aproximativ 80%. Anorexia mentala corespunde unei restrictii alimentare severe, motivata de dorinta de a slabi cu orice pret, pana ce persoana respectiva ajunge la dimensiunile unei siluete cu totul imaginare. Aceasta tulburare este mai frecventa la adolescente. 90% dintre persoanele suferinde de anorexie sunt intre 12 si 25 de ani. Anorexia este o boala grava, greu de tratat, care se poate finaliza, in cazuri severe, cu decesul prin denutritie. Dimpotriva, bulimia se caracterizeaza prin frecvente reprize de crestere irezistibila a poftei de mancare. Ca si anorexia, bulimia este specifica adolescentelor. Crizele de bulimie una-doua ore. In acest interval, persoanele bulimice mananca in mare viteza tot ce le cade in maini, fara o placere deosebita si de regula ascunzandu-se de ceilalti.

DOUA PROTEINE. Kent Hatch si colegii sai de la Universitatea Bringham Young din Statele Unite au pus la punct un test care analizeaza nivelul carbonului si nitrogenului din compozitia firelor de par. Aceste proteine existente in par sunt influentate de modul de alimentatie. Obiceiurile noastre alimentare sunt vizibile in firele de par. ""Pe masura ce parul creste, noi proteine se adauga la radacina firului in functie de alimentatie. Astfel, fiecare radacina a fiecarui fir de par este un fel de jurnal intim asupra chimiei ce are loc zilnic in alimentatia noastra"", explica Kent Hatch.

INCIDENTA. Anorexia afecteaza si aproximativ 2% dintre femeile adulte, chinuite de fapt de aceeasi idee de a atinge dimensiunile top modelelor. Trei adolescente din zece traverseaza o perioada de bulimie. De regula, pofta de a manca este nemasurata in fata dulciurilor. Anorexia si bulimia sunt tulburari ale comportamentului alimentar din ce in ce mai frecvente.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.